Mar Mòrta : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 34 :
 
== L'avenidor de la mar Mòrta ==
Coma la [[mar d'Aral]] e lo [[lac Chad]], la mar Mòrta perdèt, aquelas cinquanta darrièras annadas, lo tèrç de sa [[aira|superfícia]]. L'assecament es tal qu'una larga banda de tèrra fendilhada la devesís uèi en doas concas distintas. La cause essenciala es la [[subresplecha]] creissenta del riu [[Jordan]], la seuna unica font d'[[aiga doça]], per l'[[irrigacion]]. Una autre causa importanta es l'[[evaporacion]] de volums importants d'aiga per las usinas de produccion de sal de la mar Mòrta. Serián responsablas de l'évaporacion de {{formatnum:unitat|300000000|m|3}} m³ d'aiga per an.
 
La reduccion de la superfícia de la mar Mòrta se perseguís jorn aprèp jorn, e crèa a tèrme un risc ecologic, economic e geoestrategic dins la region.
 
Una solucion seriá de cavar un [[canal]] (nomenat ''canal{{citacion|Canal de la patz''Patz}}) dempuèi la [[mar Roja]], sus una longor de 180 km. La diferéncia de nivèl permetriá d'apondre una centrala de produccion d'[[electricitat]] e tanben bastir una centrala de [[dessalament]]. A la fin de 2006, la [[Banca Mondiala]], l'[[Union Europèa]], [[Japon]] e los [[Estats Units]] financièron un estudi e lo còst total del projècte es estimat a 3 o 4 miliards de dolars.
 
Aquela solucion ja foguèt ensajada en 1902 per [[Theodor Herzl]], mas dempuèi la [[mar Mediterranèa]] mai pròche. Un dels projèctes consistiguèt en un canal sosterranh. Los primièrs mètres foguèron inaugurats per [[Menahem Begin]], mas l'escavament foguèt arrestat puèi l'idèa abandonada en 1985.
 
Seguent los [[acòrdisAcòrdis d'Òslo]] en 1993, l'idèa es de pompar l'aiga de la [[mar Roja]] fins a las montanhas pròche del [[golf d'Akaba]] (600 m en dessus del nivèl de la mar Mòrta). Puèi un canal de 184 km (134 d'entre eles cobèrts) seriá cavat en territòri jordanian per menar l'aiga. Mas d'organizacions environamentalas an de dobtes serioses a respècte d'aquela solucion, en particular per quant als impactes negatius sus l'ecosistèma.
 
== Vejatz tanben ==