Friedrich Nietzsche : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
m tipografia
Linha 3 :
'''Friedrich Wilhelm Nietzsche''' (Röcken bei Lützen, [[Alemanha]], [[1844]]-[[1900]]) foguèt un [[Filosofia|filosòf alemand]] e un dei pensaires modèrnes mai influents.
 
Estudièt a l'universitatUniversitat de [[Bonn]]. En [[1865]], a [[Leipzig]], faguèt d'estudis de [[filologia]] e en [[1869]] foguèt nommat professor de filologia classica a [[Basilèa]]. En [[1878]] abandonèt lei classas, en causa d'una [[malautiá]] grèva. Fins a [[1889]], son periòde d'activitat maxima, passèt leis [[estiu]]s a [[Sils Maria]] e la rèsta de l'an a la Ribiera [[Occitània|occitana]], gaireben sempre solitari e amb de recalivadas dins sa [[malautiá]]. Una [[depression]] prigonda li provoquèt un enfuscament mentau sobde e deguèt entrar dins una clinica psiquiatrica fins a sa mòrt.
 
La pensada filosofica de Nietzsche, d'un caractèr poetic e personau marcat, es una critica dei valors tradicionalas de la cultura occidentala e l'assai d'elaborar una filosofia novèla. Se distinguisson tres periòdes dins la sieuna pensada: