Cort de Justícia Europèa : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
m tipografia
Linha 31 :
Lo seu sèti es a [[Luxemborg (vila)|Luxemborg]].
 
Lo seu ròtle es de resòlvre totes los contencioses juridics entre las Institucions, los Estats membres e los ciutadans, en vertut de las règlas contengudas dins los [[Tractat (drech)|tractatsTractats]] de l'Union Europèa.
Aqueste ròtle la destria de totes las jurisdiccions internacionalas per çò qu'aquesta jurisdiccion es obligatòria e las seunas decisions s'impausan dins tota l'Union Europèa.
 
Las competéncias de la CJCE seguisson en general las evolucions dels tractatsTractats e l'aumentacion de las competéncias de l'Union Europèa.
 
== Istoric ==
Linha 42 :
Al començament de las annadas 60, la CJCE pren, en efièch, dos arrèsts audaciós que cambiaràn prigondament la seuna posicion : amb l'[[arrèst van Gend en Loos]] (lo 5 de febrièr de 1963) la Cort afirma que lo drech comunautari concernís totes los individús (e non solament los Estats): pòdon far valer sos dreches devant los tribunals nacionals (aplicabilitat dirècta) ; amb l'[[arrèst Costa contra ENEL]] (lo 15 de julhet de 1964), afirma la primautat del drech comunautari suls dreches dels Estats membres.
 
Per aqueles dos arrèsts, la CJCE se donava la posicion d'una Cort suprèma federala, çò qu'èra pas estat previst pels Estats membres quand signèron los tractatsTractats (formalament internacionals) de la [[CECA]] e de la [[CEE]].
 
Los Estats (sustot [[França]], [[Alemanha]] o [[Itàlia]]) protestèron contra aqueles arrèsts, considerats coma un abús d'autoritat. Per aqueles Estats, l'arrèst de la Cort resultava d'una interpretacion desformada dels tractatsTractats e anava contra las intencions dels Estats al moment de la signatura dels tractatsTractats. La Cort refutèt aqueles arguments en presentant l'arrèst Van Gend en Loos coma conforme als objectius contenguts dins los tractatsTractats : «L'objectiu del tractatTractat [[CEE]] es d'instaurar un mercat comun que son foncionament pertòca dirèctament los justiciables de la Comunautat. Aital que, lo tractatTractat «constituís un acòrdi que crea mai que d'obligacions mutualas entre los Estats contractants» : «constituís un òrdre juridic novel(...) Que los subjèctes son pas solament los Estats membres mas tanben los seus èssers». Es la posicion de la Cort que fins finala ganharà. Se los Estats aguèsson volgut redefinir los poders de la CJCE, aurián degut cambiar lo contengut dels tractatsTractats, çò qu'auriá exigit una unanimitat de mal aténher.
 
Dempuèi lo començament de las annadas 90, la CJCE es marcada per divèrsas tendéncias :
Linha 51 :
* Los Estats son mai que mai atentius a son activitat : lo govèrn francès fa per exemple d'« observacions » mai e mai frequentas a la Cort de Justícia, per temptar de desviar sas decisions.
 
Dempuèi que lo [[tractatTractat de Lisbona]] es en vigor (après la signatura de [[Václav Klaus]], cap de l'Estat de la [[Chequia]]), lo nòu nom de l'institucion es '''Cort de Justícia de l'Union Europèa'''.
 
== Competéncia ==
Linha 59 :
=== Cort de Justícia ===
 
Se compara la Cort de Justícia de las Comunautats Europèas amb una Cort Suprèma, sul modèl de la Cort Suprèma dels [[Estats Units d'America]]. La Cort de Justícia es ben una jurisdiccion de tipe federal, per çò que lo drech comunautari es superior als drechs dels Estats membres. Pasmens, la seuna jurisdiccion es pus limitada : s’exercís solament dins lo domeni comunautari (lo primièr pilar dels tres [[pilars de l'Union Europèa]]) e dempuèi lo [[tractatTractat d'Amsterdam]] dins los domenis que van a èsser comunautaris. Exclutz la politica de defensa e de securitat comuna.
 
Se despartís tanben de la Cort Suprèma dels Estats Units pel fach que la nominacion dels jutges se fa sens audicion per lo Parlament (coma los jutges de la Cort Suprèma devant lo [[Congrès dels Estats Units]]). Los jutges de la Cort de Justícia son pas que simplament nomenats.
Linha 88 :
Fixa las datas e oras de las sesilhas de la granda cambra e de l’assemblada plenièra de la Cort, compausada de 13 jutges. La Cort s'amassa tanben per cambra de tres o cinc jutges. De mai, le president estatuís el meteis, per via de referit, sus las demandas de subre-sèis a l’execucion e d’autras mesuras provisòrias.
 
La Cort deu s'amassar d'un biais plenièr dins los cas prevists per los tractatsTractats. En mai, la Cort pòt tanben s'amassar aital quand la question que tracta es d'importància.
 
<center>