Lombardia : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
m tipografia
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions divèrsas
Linha 61 :
Las pestiléncias (coma aquela de 1648, descricha per [[Alessandro Manzoni]] dins son roman ''Los Esposes promeses'') e las condicions economicas qu'en general se degradavan dins l'Itàlia dels sègles XVII e XVIII, entravèron lo desvolopament de Lombardia. En 1706, l'empèri Austriac tornèt prene lo poder e metèt en plaça qualques mesuras economicas e socialas qu'aguèron per efièch un cèrt mièlhs. Mas son règne s'acabèt a la fin del sègle XVIII quand las armadas francesas de [[Napoleon]] envasiguèron Lombardia e ne faguèron una província mièja independenta de l'Empèri de França.
 
La restauracion de la dominacion austriaca en 1815, jos la forma d'un estat mariòta apelat reialme de Lombardia-Venèt, aguèt ça que la de rasons amb los nòus ideals socials portats per l'èra napoleonenca. Lombardia venguèt un dels centres intellectuals que menèron a l'unificacion italiana. La Republica Populara de 1848 durèt pas, e Lombardia foguèt annexada al reialme d'Itàlia en 1859 aprèp la segondaSegonda Guèrra italianaItaliana d'independénciaIndependéncia. A partir del sègle XIX, e amb un creis aprèp la [[Segonda Guèrra Mondiala]], Lombardia afortiguèt sa plaça de província d'Itàlia mai desvolopada economicament.
 
Amb l'annexion al reialme d'Itàlia en 1859, Lombardia prenguèt la sia forma territoriala actuala en ajustar l'Otrapò pavés (qu'èra la part sud de la província de Novara) a la província de Pavia. Lo 1èr de genièr de 1927, darrièr una restructuracion generala comandada pel govèrn de [[Mussolini]], [[Varés]] venguèt independent en levant a Còme unasaperaquí 40 vilas fins al lac Major, e a Milan las ciutats de [[Busto Arsizio]] e de [[Gallarate]]. Doas autras províncias èran estadas constituidas lo 6 de març de 1992. Creèron la província de [[Lodi]] en tirant lo sud dels territòris de Milan fins a Pò. Res qu'una vila (San Colombano al Lambro) refusèt la novèla organizacion e mai se tròbe a 40 km de la capitala provinciala, depend encara de Milan. [[Lecco]] se separèt de la província de Còme en abandonant los territòris orientals del lac de Còme.
 
== Demografia ==