Aruba : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
TXiKiBoT (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: yo:Aruba
Vivarés (discussion | contribucions)
m tipografia
Linha 56 :
 
=== Istòria ===
Los [[Espanha|espanhòls]] colonizèron Aruba en [[1499]] per un periòde gaireben d'un sègle. L'illa foguèt conquistada pels [[Païses Basses|neerlandeses]] de la [[Companhiá Neerlandesa de las Índias Occidentalas]] en [[1636]]. La companhiáCompanhiá mantenguèt lo sieu contraròtle, per gaireben dos sègles. En [[1805]], durant las [[Guèrras napoleonencas]], los [[Anglatèrra|angleses]] mantenguèron brèvament lo contraròtle de l'illa fins a [[1816]], quand es tornadatornèt als [[Païses Basses]].
 
En [[1828]] passèt jol contraròtle de las [[Indias Occidentalas Danesas]], e en [[1848]] passèt a far partida de las [[Antilhas Neerlandesas]]. Durant lo [[sègle XIX]] i aguèt una fèbre de l'[[aur]], e mercé a la prosperitat que se'n seguèt, la dobertura d'una rafinariá de [[petròli]] de la [[Standard Oil]] en [[1924]], la pus granda del mond pel sieu temps.
Linha 62 :
Durant la [[Segonda Guèrra Mondiala]], l'illa foguèt una importanta font pel provesiment de combustible de las fòrças aligadas qu'operavan en [[Euròpa]]. Las que forabandiguèroon del sieu pòrt los sosmarins de l'[[Alemanha Nazi]].
 
Lo [[11èr de genièr]] de [[1986]], l'illa obtenguèt un estatut d'autonomia al dintre del Reialme dels Païses Basses, çò que la desseparèt de la rèsta de las [[Antilhas Neerlandesas]]; quand venguèt [[primièr ministre]] [[Henny Eman]], dempuèi aquesta data es un territòri non metropolitan dels Païses Basses, que ten sa cambraCambra legislativaLegislativa pròpria.
 
=== Politica ===