Vin : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 3 :
[[Fichièr:French taste of wines.JPG|thumb|280px|Una taula de degustacion de vin francés.]]
 
== TipeTipes de vins ==
{{ortografia}}
 
*'''Vin corrent''', o de vin de taula, es l'elaborat segon la definicion anteriora, sens qu'intervengan de substàncias o de practicas trabalhadoras pels "vins especialesespecials", sens prene en compte la siá graduacion, cada còp que siáqu'es naturala.
** '''Vin roge''', es aquel qu'es elaborat majoritàriament a partir de rasim negre, coma la color ven de la pelhòfa, normalament la fermentacion se deu realizar amb lo most sens filtrar (amb las pelhòfas), e sonque un còp acabat la fermentacion (qualquesaperaquí 20 jorns) se procedís a la filtracion. Lo vin roge se pòt vielhir,; e en foncion del temps que passa en tina, en botas e en botelhas, se pòt classificar en:
***Vin jove, mens de sièis meses en tina.
***Criança, Almens sièis meses en tina (o en bota) e un autre temps en botelha.
Linha 12 :
***Granda Resèrva, mai d'un an en bota e mai de dos en botelha.
 
**'''Vin blanc''' Se pòt elaborar amb mòta blanca o negra, en aquel segond cas en separant lo most de la pellofa immediatament, perque li donidone pas color. En general la fermentaciófermentacion se realiza amb most filtrat (separat de pellofes, alavetz, "raspons", èca.), e e mai se es pas frequent envellir-o, i a de vins blancs amb criança.
**'''Vin rosat'''. Son de vins elaborats amb mòta negra que se permet en el una cèrta [[maceraciómaceracion]] de la mòta abans dello premsat del most,; d'aquela manièra lo most pren un pauc de color. Après se fermenta lo most filtrat.
 
* '''[[Xacolí]]''' Es lo vin obtengut de la fermentacion alcolica del chuc de la mòta, que per de causas meteorologicas pass'amaduran madurenpas normalament.
 
* '''[[Vin generós]]''', shutsec o doç; es aquel que possedís màger graduacion alcolica que lo corrent, envellit e elaborat amb de metòdes particulars. Se sòl de mai envellir pel sistèma de [[solera]] en çò que las culhitas de desparièrsdivèrsas ansannadas se van mesclant gradualmentgradualament.
 
* '''[[escumós|Vin escumós]] o d'agulha''' es çò que conten anidrid carbonic produsit en lo sieu se, originat per una segonda fermentacion alcolica en un envàs barrat.
 
* '''Vin gasificat''' es aquel que se li es apondut d'anidrid carbonic après aver acabat la siá elaboracion.
 
* '''Vin quinat o medicinal''' li son a el aqueles qu'an recebut l'addicion de quina o una autra substància medicinala autorizada per la legislacion.
 
* '''Vermut''' Es la bevenda en l'elaboracion que ne dintra far partida lo vin, amb addicion de sucre o most de mòta concentrada e extractes o d'aròmas obtenudas de plantas aromàtiquesaromaticass. Autras bevendas anàloguesanalògas que compliscan pas aqueles requisits se sonan "d'aperitius".
 
* '''Vin de miesamessa''' es lo vin usatutilizat endins aquela ceremònia religiosa, e se sonaditz tanben del vin generós.
 
== Provèrbis ==
Recuperada de « https://oc.wikipedia.org/wiki/Vin »