Convencion sul comèrci internacional de las espècias de fauna e de flòra salvatjas menaçadas d'escantiment : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 :
La '''Convencion sul comèrci internacional d'espècias de fauna e de flòra salvatjas menaçadas d'escantiment''' (CITES segon la sigla anglosaxona) es un acòrdi intergovèrnamental signat lo [[3 de març]] de [[1973]] a [[Washington, DC|Washington]]. Son objècte fondamental es de protegir las [[espècia]]s [[animal]]as e [[vegetal]]as menaçadas d'escantiment pels escambis internacionals en contrarotlant lo comèrci. Es coneguda tanben jol nom de « Convencion de Washington ».
 
Un secretariat permanent installat a [[Genèva]] es encargat d'assegurar la seguida de l'aplicacion de la convencion. En 2004, lo nombre d'aderents a la convencion de Washington se monta a 166. La convencion es aplicabla als [[Estats Units d'America|Estats Unis]] dempuèi lo [[14 de genièr]] de [[1974]] (1èr país dins l'òrdre cronologic), en [[França]] dempuèi lo l'[[11 de mai]] de [[1978]] e en [[Belgica]] dempuèi le [[3 d'octobre]] de [[1983]].
 
Lo contraròtle s'aplica tant als animals e vegetals, vivents o mòrts, coma a totas las partidas reconeissablas e tanben als produches derivats (mantèls de forradura per exemple). Tota persona, o tota societat, transportant de plantas o d'animals inscriches dins los annèxes es concernida, quina que siá la tòca de l'operacion (comèrci, present, usatge personal...).
 
Las espècias inscrichas pòdon far l'objècte d'un transpòrt pas que jol cobèrt de documents prevists per la convencion (permés d'exportacion, permés d'importacion...), desliurats per las autoritats competentas (per França, es lo ministèri de l'Ecologia, jol cobèrt scientific del [[Musèu nacionalNacional d'istòriaIstòria naturalaNaturala]]).
 
Las espècias animalas e vegetalas concernidas per la convencion son enumeradas dins los tres annèxes :
Linha 19 :
La '''tretzena session de la conferéncia de las partidas''' s'es acabada lo [[14 d'octobre]] de [[2004]] a [[Bangkok]]. Pel primièr còp, la CITES intègra d'[[arbre]]s e de [[peis]]ses, çò que permetrà una proteccion melhora d'aquestas [[espècia]]s contra lor subrexplotacion (per exemple pel peis [[Napoleon (peis)|Napoleon]]). La CITES estend tanben son accion a la [[Planta medicinala|flòra medicinala]] que sa comercializacion coneis un creis fòrça important.
 
La quatorzenacatorzena conferéncia es prevista en [[2007]] als [[Païses Basses]].
 
== Vejatz tanben ==