Orient Mejan : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Xqbot (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: li:Midde-Ooste
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 :
[[Imatge:Middleeast2.png|thumb|Païses de l'Orient Mejan]]
L''''Orient Mejan''' (tanben nomenat '''Pròche Orient''') es constituït pels païses d'[[Orient]] que son lo pus pròches d'[[Euròpa]] ([[Occident]]), per oposicion a l'[[Extrèm Orient]] o Orient Luenchenc. Lo nom d'''Orient Mejan'' s'utiliza per influéncia de l'expression anglesa ''Middle East'', que se referis a una division de l'Orient antic, e qu'après la casuda de l'[[Empèri Otomanotoman]] a començat d'èsser pus utilizada en anglés e traducha dins divèrsas lengas.
 
Fòrça factors an fach qu'aquesta zona es una de las mai conflictualas del mond, e en particular lo despartiment de las possessions otomanas après la [[Primièra Guèrra Mondiala]], moment ont se va predeterminar lo traçat de las frontièras e la naissença de l'Estat d'Israèl. Un autre factor segurament s'auria de trobar dins las sieunas riquesas naturalas, subretot lo [[petròli]].
Linha 27 :
Coneissèm l'istòria d'aquesta region subretot pels escrits de l'[[Ancian Testament]] e dels istorians grecs, e per los escavaments que i faguèt l'[[arqueologia]] dempuèi lo [[sègle XIX]]. La zona es poblada dempuèi 8000 aC, coma o pròvan las rèstas de [[Jerico]].
 
Al long de l'istòria, los païses d'aquesta partida del mond an sovent experimentat los meteis cambiaments. Per exemple, las conquistas de l'[[Empèri persan]], d'[[Alexandre lo Grand]] e de l'[[Islam]]. Mai tard formèron una partida de l'empèriEmpèri otoman e de las colonias britanicas.
 
Aquesta zona es una de las zonas que foguèron las mai conflictualas del sègle XX. Pendent aqueste sègle, l'Orient Mejan a viscut sièis conflictes (quatre guèrras arabo-israelianas, la guèrra entre Iraq e Iran e la [[Guèrra del Golf]]), una guèrra civila en Liban, e la revolucion islamica de [[Khomeini]] en Iran amb d'importantas repercussions per tot lo mond musulman.