Sabon : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
TXiKiBoT (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: hr:Sapun
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 15 :
Conegut en [[Euròpa]] dempuèi l'epòca galesa, se fabricava en aquel temps amb de cendres (alcalinas) e de [[sèu]], mas servissiá mai que mai de [[shampong]].
 
Foguèt a [[Gallipoli]], una vila portuària de la mar Ioniana, dins lo Sud de la Peninsula italiana, que aparentament se seriá creat per primièr còp lo sabon que se sona ara '''sabon de Marselha'''. GràciaGràcias a sas nombrosas oliveraies e a son grand nombre de premsas sosterranas (''frantoi ipogei''), la region de Salento comercializava dins tota Euròpa un òli de granda qualitat que se destinava subretot als lums de las vilas e de las fabricas textilas, mas tanben per un emplec alimentari. L'idèa d'apondre de soda a las remasilhas de las olivas qu'èran estadas tot bèl just quichadas un primièr còp permetèt als abitants de Gallipoli de fabricar de sabons blancs e de diversificar d'un biais durable sas activitats.
[[Imatge:Savon de Marseille.jpg|130px|left|Sabon de Marselha]]
Lo país de [[Marselha]], tre lo [[sègle XVe]], venguèt un centre de produccion important, en far servir l'òli d'[[oliva]] local. La [[soda]] (alara aquel mot «soda» designava lo [[carbonat de sòdi]]) proveniá bèl primièr dels cendres obtenguts per la [[combustion]] de [[planta]]s coma lo [[salicòr]]. En [[1791]], [[Nicolas Leblanc]] inventèt un [[procédé Leblanc|procediment]] que permetiá d'obtenir de soda a partir d'aiga de mar.