Inquisicion : Diferéncia entre versions

m
ortodòxe (CLO)
m (ortodòxe (CLO))
<!--Article redigit en lengadocian-->
L''''Inquisicion''' èra una jurisdiccion especializada (un [[tribunal]]) creada per la Glèisa catolica romana e dependent del drech canonic, encargada d'emetre un judici sul caracter ortodòxortodòxe o non respècte al dògma religiós) dels cas que li èran sosmés. L'Inquisicion èra una jurisdiccion d'excepcion, establida per tal de representar l'autoritat judiciariajudiciària del papa sur una region determinada, quand lo fonctionament normal dels [[tribunal]]s ecclésiasticseclesiastics s'averava inadaptat.
 
Istoricament, i a agut nombrosas juridiccionsjurisdiccions especializadas d'aqueste tipe. Se pòt distinguir tres Inquisicions desparièras, que fan l'objet d'articles separats :
 
* l'Inquisicion medievala,
* l'Inquisicion castelhana, fondada en [[1478]], e l'Inquisicion portuguesa, fondada en [[1531]],
* l'Inquisicion romana (Congregacion de l'Inquisicion romana e universala), fondada en [[1542]], rebaptisada Congregation Sagrada del SaintSant Ofici en [[1909]], puèi Congregacion per la doctrina de la fe en [[1967]].
Aqueste article tracta dels aspèctes generals de l'InquisitionInquisicion, respècte al vejaire catolic de l'[[eretgia]], a sa justificacion politica, al foncionament del drech, e a la manièra que l'Inquisicion es a l'ora d'ara presentada e percebuda socialament. Los aspèctes istorics se limitan aquíaicí a la cronologia generala.
 
 
57 567

cambiaments