Etica : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
D'ohBot (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 :
L' '''etica''' o '''morala''' es una branca de la [[filosofia]], e una subbranca de l'[[axiologia]], qu'estudia la natura de çò que se considèra bon, adaptat o moralament corrècte. L'estudi de l'etica es subdividit en desparièrsdivèrses tèmas,; cal citar: la teoria de la [[valor]], la metaetica, la teoria de la [[conducha]] e l'etica aplicada. Lo dilèma sus cossí cal agir sorgís per l'existéncia de la [[libertat]] de l'èsser [[uman]], a la diferéncia dels [[animal]]s qu'agisson sonque per instint e en respondent a d'estimulacions.
 
==Disputas sus lo sieu caractèr==
Linha 23 :
==Teorias eticas==
 
Segon lo centre de reflexion, las teorias eticas se pòdon amassarrecampar en tres blòcs:
* Cèrtas teorias eticas cercancèrcan la fin: èsser urós, èsser bon, aténher la perfeccion, sauvar l'arma. Totas elas donan una seria de nòrmas o passas per aténher la fin desirada. Exemples serián l'[[utilitarisme]] o los [[dètz comandaments]] del [[cristianisme]].
* D'autras se fixan mai en las [[vertut]]s: las qualitats moralament desitjablas o bonas que li cal conrear a l'èsser uman. [[Platon]] o explicita pro clarament. Un exemple pas occidental seriá la doctrina de [[Confuci]].
* D'autras teorias se centran en l'accion e lo dever: jutjan s'aquò qu'òm fa es bon o es pas bon segon se s'adapta al que li pertocariá far. [[Kant]] es benlèu l'exponent maximal d'aquesta branca.
 
Totes aquestes sistèmas an de variantas segon se la fònt de la morala es dins lo pròpri subjècte o s'es dictada dempuèi fòra o segon se se parla de nòrmas e jutjaments absoluts o relatius. En mai, s'acostuma a distinguir entre la morala individuala e la collectiva, la que cal adoptar per permetre la convivéncia (es çò que [[Jean-Jacques Rousseau]] nomenava "[[contracte social]]").