Sistèma presidencial : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Xqbot (discussion | contribucions)
m robot Modifie: zh:总统制; changement de type cosmétique
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions divèrsas
Linha 7 :
* Lo president es lo [[cap d'Estat]] e [[cap de govèrn]].
* I a pas cap de relacion formala entre lo president e lo còs legislatiu; la sua capacitat a prepausar de [[lei]]s es limitada. Malgrat aiçò, lo president a lo poder de vetò suls actes aprovats pel còs legislatiu e, a son torn, una supermajoritat del còs legislatiu ten lo poder d'infirmar lo vetò.
* Lo president a un periòde de governamentgovèrn fixe. Las eleccions o las reeleccions se realizan en tempses predeterminats, e existís pas lo concèpte de "mocion de censura" per renversar l'executiu e convocar d'eleccions. Çaquelà, la majoritat dels sistèmas presidencials an incorporat d'amaïnatjamentsamainatjaments a las leis per realizar de jutjaments amb la fin de destituïr lo president s'a comés un crim.
* La branca executiva es unipersonala. Los membres del cabinet son seleccionatscausits pel president, e mai se, dins qualques estats amb de sistèmas presidencials, lo còs legislatiu deu aprovar los membres del cabinet. Lo president a la capacitat de donar d'òrdres o de renversar un membre, que siá del cabinet e de l'armada, sens l'aprovacion del còs legislatiu, mas, pòt pas renversar los jutges del còs judiciari.
 
La branca legislativa dels sistèmas presidencialistas es oficialament coneguda coma "[[Congrès]]" o "Assemblada".