Illas Aleutianas : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
TXiKiBoT (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: fr:Îles Aléoutiennes
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions divèrsas
Linha 39 :
 
[[imatge:AleutianIslandsFromSpace.jpg|thumb|Las '''illas Alèutianas''']]
Las '''illas Alèutianas''' (en anglés Aleutian Islands) son un archipèl[[archipèla]] d'illas volcanicas situadas al sud-oèst de l'[[Alaska]] ([[Estats Units]]).
Forman un arc dins la [[mar de Bering]]. TénonTenon una superfícia totala de 17.666{{formatnum:17666}} km² e 8.1628162 abitants segon (2002), mens de la mitat que ne son esquimauds o aleutians.
 
==Geografia==
Forman una cadena d'illas volcànicas al nòrd del Pacific que s'estendon al cors de 1.9001900 km dempuèi la peninsula d'Alaska fins a la de Kamchatka a travèrs de las [[illas Komandorskie]]. A l'excepcion d'aquelas darrièras illas, qu'apertenon a la [[Russia]], la rèsta de l'archipèlarchipèla es part de l'Estat de l'Alaska. Las illas son localizadas al nòrd de la Centura del Pacific, entre los 52 e los 55 gras de latitud nòrd e los 172 e los 163 gras de longitud oèst.
 
==Istòria==
Las islasillas foguèron administradas per Russia dempuèi suasa descobèrta dins lo sègle XVIII fins a la venta amb la rèsta d’[[Alaska]] als [[Estats Units]] en 1867. Pendent la [[Segonda Guèrra Mondiala]] cadunas detotas las illas foguèron ocupadas pel Japon.
 
==Economia==
Los recorses alieutics d'aquela zòna del Pacific Nòrd son excepcionalesexcepcionals. En 2007, 353 000{{formatnum:353000}} tonas de produchs de la mar an transitat pels cais de [[Dutch Harbor]], primièr pòrt pesquer dels [[Estats Units]]. Dutch Harbor es pas verdaderament una vila, mai una gaireben una zòna industriala. La verdadera vila se tròba a cinc minutas amb veitura, sus l'illa bessona de [[Unalaska]], ligada dempuèi pauc per un pont.
De mai en mai estrangièrs venon trabalhar dins las fabricas de condicionament de peis.