Douro : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Creacion de la pagina amb « thumb|200px|right|Douro Lo '''Douro''' ('''Duero''' en Espanhòl; '''Douro''' en portugués) es un dels màgers flumes de la [[Penins... »
(Pas cap de diferéncia)

Version del 22 octobre de 2009 a 12.44

Lo Douro (Duero en Espanhòl; Douro en portugués) es un dels màgers flumes de la Peninsula Iberica.L'origina del seu nom ven del latin, Durius flumen, que equivalent grèc es Δόυριος ποταμού. Nais en mai de 2.000 mètres d'altitud a la sèrra de Urbión (Sistèma Iberic), travèrsa lo planòl de Castelha e Leon e dintra a Portugal, ont desboca dins Ocean Atlantic prèp de la vila de Porto. A percorregut 850 km e una conca de mai de 98.000 km².

Douro


Douro (sorga)

Recuèlha las aigas de la part nòrd de la Meseta. Sa conca es limitada per la serra Cantabrica al nòrd, pel sistèma Central al sud e per la serra Iberica a l'èst.

Los afluents mai importants en territòri espanhòl son lo Pisuerga, l'Esla, lo Tera, lo Valderaduey e lo Tormes; e a Portugal recep lo Côa, lo Tua, loSabor, lo Corgo, lo Tavora,lo Tâmega, lo Balsemão e lo Sousa.

Es solament navegable en la part bassa del riu, en territòri portugués.

Entre las vilas situadas al bòrd del Douro se destaca: Sòria, Almazán, Aranda de Douro, Tordesillas e Zamora (en Espanha) e Miranda don Douro (en Lenga Mirandesa:Miranda d'I Douro, Foz-Coa, Pesi da Régua Lamego, Vila Nòva de Gaia e Porto, (en Portugal). En Portugal lo Douro traversa los districts de Bragança, Garda, Vila Reala, Viséu, Aveiro e Porto.


Douro (vinhal)

L'UNESCO designèt lo 14 de Decembre de 2001 la region viticòla del Naut Douro (45°68' N, 5°93' W) Patrimòni Mondial de l'Umanitat, dins la categoria paisatge cultural.

Douro (en Porto)