Plini lo Jove : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 :
{{ortografia}}
[[Imatge:Como - Dom - Fassade - Plinius der Jüngere.jpg|right|thumb|Imatge de Plini lo Jove dins la façada de la Catedrala de [[Còme]].]]
'''Plini lo Jove''' (''Caius Plinius Caecilius Secundus'') ([[Còme]], [[61]] – [[Nicomedia]], [[113]]) foguèt un òme [[politic]] e [[escrivan]] latin nomenat Plini lo Jove per lo distinguir de l'oncle omonim [[Plini lo Vièlh]]. Èra filh de [[Gai Cecili]] e de Plinia (la sòr de Plini lo Vièlh). Nasquèt probablament a Comum (Còme), en [[61]] o [[62]] (se sap qu'èra present a l'erupcion del [[Vesuvi]] en [[79]], que el meteis ditz qu'aviá 18 ans).
Linha 12 ⟶ 11:
Probablament, mercés non pas sonque al seu pròpri talent, mas tanben a la fortuna e sas amistats poderosas, la siá carrièra foguèt de las mai brilhantas e arribèt a èsser [[prefècte del tresaur public]] de Saturn, es a dire, un dels tresorièrs de l'empèri. A la fin de la seuna vida foguèt governaire de [[Bitínia]] entre los ans [[111]] e [[113]], an que, probablament, moriguèt.
 
Se maridèt dos còps, la segonda vegada amb [[Calpúrnia]] la netafelena de [[Calpurni Fabat]], qu'èra fòrça mai jove qu'el. Amb cap de las seunas doas femnas aguèt pas de filh.
 
Sa vida es coneguda per las seunas cartas. Èra ric e bastiguèt un temple a [[Tifernum]], e faguèt d'autras contribucions dins de bastissas publicas.