President : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
TXiKiBoT (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: an:President
Cedric31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 :
'''President''' es un títol que prenon los caps d'organizacions fòrça divèrsas como entrepresas e estats. Etimologicament, Un president es lo que sessèi coma lo cap (del latin prae ("abans") e sedere ("sèire")). OriginalmentOriginalament, Lolo tèrme fasiá referéncia a lo que presidissiá una ceremònia o [[assemblada]]. Se fa referéncia uèi abitualament a una persona amb de poders executius.
{{ortografia}}
'''President''' es un títol que prenon los caps d'organizacions fòrça divèrsas como entrepresas e estats. Etimologicament, Un president es lo que ses coma lo cap (del latin prae ("abans") e sedere ("sèire")). Originalment, Lo tèrme fasiá referéncia a que presidissiá una ceremònia o [[assemblada]]. Se fa referéncia uèi abitualament a una persona amb poders executius.
 
==Presidents dels païses democratics==
 
En politica, lo tèrme "president" s'utiliza sovent per far referéncia a un individuindividú que representa, o presidís lo poder executiu d'una nacion. Las sunasseunas foncions, e la manièra que qu'es elegit e mas, diferandiferisson segon lo sistèma d'organizacion politica de cada [[Estat]].
 
===Sistèmas presidencials===
 
Dins los estats amb de sistèmas presidencials de [[govèrn]], lo president es cap de l'Estat e cap de govèrn. Qualques exemples ne son: los [[Estats Units]] e la majoritat dels estats de d'[[America Latina]]. La carga de president es independenta de la branca legislatiualegislativa ; es a dire, que qu'es elegit de manièra separada, e que pòt pas èsser destituitdestituït de la siá carga per amb una mocion del parlament, levat quese se provapròva quequ'a comés un crim.
 
===Sistèmas parlamentaris===
 
Dins los sistèmas parlamentaris e republicans, lo president es lo cap de l'[[Estat]], e lo [[primièr ministre]] es lo cap del [[govèrn]]. Lo president a solament autoritat executiva e representativa; es a dire, que lo govèrn exercitexerçat pel primièr ministre se fa en nom del president. Mas, lo president a de responsabilitats e de foncions fòrça limitadas o cerimonialsceremonialas e las sunasseunas foncions son similaras a las foncions d'un monarca delsdins los sistèmas parlamentaris monàrquicsmonarquics. Dins qualques Estats amb de sistèmas parlamentaris, coma [[Espanha]], lo tèrme president s'utiliza per se far referéncia al cap de govèrn, e mai se las sunasseunas foncions son semblablas a las foncions d'un primièr ministre delsdins los sistèmas parlamentaris.
 
===Sistèmas semipresidencials===
 
Dins los sistèmas semipresidencials (o sistèmas franceses), existís un president e un primièr ministre, mas, a la diferéncia dels sistèmas parlamentaris purespurs, lo president a de foncions e de poders amples. Lo primièr ministre es designat pel president, lo president caldeu obedirobeïr a las nòrmas parlamentàrias, e seleccionar dins lo cap del partit o [[coalicion]] dedels partits majoritaris del còrscòs legislatiu. Aquel sistèma s'utiliza aen [[França]], [[Russia]], [[Sri Lanka]] e d'autrasautres estats qu'an inspirat lo sistèma francés.
 
==Presidéncia collectiva==
 
Un pichon nombre de republicas modèrnas an pas un cap d'Estat. Qualques exemples ne son:
 
*[[Soïssa]], que la capitania d'estat repausa sul [[Conselh Federal Soís]] de sèt ministres, e mai se lo sistèma comprengacompren un president de la confederacion. Lo president es un membre del Conselh Federal elegit per l'Assemblada Federala per un periòde d'un an; una carga simplament 'primus inter parents'. Malgrat aiçò, en lospels afars estrangièrs, lo president de torn es considerat coma lo cap d'Estat.
*[[Bòsnia e Ercegovina]], que la presidéncia es formada per tres membres, cadun que es elegit per caduna de las nacions que constituisson l'Estat. La posicion de "President de la Presidéncia" es rotativa, entre los tres membres.
*[[Sant Marin]], existisson solament dos capitainiscapitanis regents elegits pel Grand Conselh General.
 
Istoricament, de divèrses païses an optat per un "[[triumvirat]]", sovent en periòdes de transicion politica.
 
[[Categoria:Cap d'Estat|*]]
 
[[af:President]]