Lenga oficiala : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
RibotBOT (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: mt:Lingwa uffiċjali
Patric SANS (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 10 :
==Occitan e reconoissença oficiala==
L'[[occitan]] conois d'estatuts diferents segon los estats.
* En [[Espanha]], es reconegut coma '''lenga oficiala''' dins la [[Val d'Aran]] gràcias a de leis de la region autonòma de [[Catalonha (region)|Catalonha]] e gràcias a l'estatut d'autonomia locala d'Aran dempuèi [[1990]]. Aital l'occitan benefícia d'un ensenhament sistematic e obligatòri a l'escòla e d'un usatge regular dins l'administracion. Ça que la, l'occitan es '''cooficial''' amb lo [[catalan]] (lenga oficiala de la region) e amb l'[[espanhòl]] (lenga oficiala de l'estat). Malgrat aquela oficialitat, l'occitan subís encara a Aran una [[diglossia]] al profièch de l'espanhòl que rèsta la lenga mai poderosa.
* En [[Itàlia]], l'occitan es reconegut coma '''lenga protegida''', pas verament coma "lenga oficiala", gràcias a la lei 482 de [[1999]]. Aquela permet l'us de l'occitan dins l'ensenhament e la vida publica, mas solament dins las comunas que o desiran, sens caractèr obligatòri ni sistematic. La [[diglossia]] al profièch de l'italian rèsta fòrta.
* En [[França]] e a [[Mónegue]], l'occitan a pas lo mendre estatut oficial. La possibilitat d'ensenhar l'occitan dins l'escòla publica francesa existís, coma opcion, e i a doas tres emissions pichonetas en occitan a la television publica (France 3) mas aquò equival pas a un estatut oficial. La [[diglossia]] al profièch del francés es constanta.