Sistèma presidencial : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Cedric31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 2 :
 
[[imatge:Form of government.png|thumb|400px|En blau: los Estats amb sistèma presidencial]]
Un '''sistèma presidencial''', es un sistèma de govèrn d'una [[republica]] que la branca executiva s'elegís de manièra separada de la branca legislatiualegislativa. La [[constitucion]] dels [[Estats Units]] es reconeguda coma lo primièr document oficial a descriure lo sistèma presidencialista modèrnmodèrne e qu'es encara en vigor.
 
La caracteristica mai importanta del sistèma presidencial es la manièra en qué lo [[poder executiu]] es elegit, sovent nomenat "[[president]]". Las caracteristicas dels sistèmas presidencials son:
* Lo president es lo [[cap d'Estat]] e [[cap de govèrn]].
* I a pas cap de relacion formala entre lo president e lo còs legislatiu; la sua capacitat per prepausar desde [[lei]]s es limitadas. Malgrat aiçò, lo president tena lo poder de vetò suls actes aprovats pel còs legislatiu e, a lo deu torn, una supermajoritat del còs legislatiu ten lo poder d'infirmar lo vetò.
* Lo president a un periòdperiòde fixfixe de [[govèrn]]. Las eleccions o las reeleccions se realizan en temps predeterminats, e existís pas lo concepte de "mocion de censura" per reversar l'executiu e convocar d'eleccions. Cependent, la majoritat dels sistèmas presidencials an incorporat amenatjaments a las leis per realizar de jutjaments amb la fin de destituir lo president si a comés un crim.
* La branca executiva es unipersonal. Los membres del cabinet son seleccionats pel president, e mai si, dins qualques estats amb de sistèmas presidencials, lo còs legislatiu deu aprovar los membres del cabinet. Lo president a la capacitat de donar d'òrdres o de reversar que membre que siaga del gabinet e de l'armada, sens l'aprobacion del còs legislatiu, mas, pòt pas reversar los jutges del còs judicial.
 
La branca legislatiua dels sistèmas presidencialistes es oficialament coneguda coma "[[Congrès]]" o "Assemblada". Qualques estats presidencialistes son:
Linha 21 :
*[[Sistèma semipresidencial]]
*[[Sistèma unipartista]]
 
[[Categoria:Drech constitucional]]
 
[[als:Präsidialrepublik]]