Wikipèdia:Règlas : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cedric31 (discussion | contribucions)
Modif
Cedric31 (discussion | contribucions)
UtiliZar
Linha 11 :
{| align="center" border="0" cellpadding="4" cellspacing="4" style="border: 1px solid #7777AA; background-color: #FFE3E3"
|-
|Lo projècte '''Wikicommons''' es destinat a constituir un conservatòri central de contenguts liures, comprenent d’imatges, de musica, de tèxtes escriches e parlats, per èstre utilisatsutilizats dins totes los projèctes Oiquimedia (dont Wikipèdia, quina que siá la lenga). Seriá doncas mai interessant d'inserir d’imatges sus [http://commons.wikimedia.org/wiki/Acuèlh Wikicommons], lo principi demorant lo meteis qu'una insercion locala sul Wikipèdia occitan.
|}
 
Linha 20 :
*S'interrogar sus l'estatut juridic de l'imatge, es-a-dire lo mai sovent suls dreches eventuals ligats a sa difusion mas tanben suls dreches ligats al subjècte fotografiat.
 
*Demandar tota autorisacionautorizacion necessària.
 
*Se s'agís d'una creacion personala, causir una de las licéncias compatiblas amb la GNU FDL. Vesètz mai luènh.
Linha 45 :
Lo transferiment de l'imatge sul serveire del Wikipèdia occitan s'efectua a partir del formulari d' [[Special:Upload|aquesta pagina]] (es-a-dire la pagina ''Importar un imatge'').
 
Notatz que la redaccion de la pagina de descripcion se pòt far tre lo telecargament en respectant la sintaxi en exèmple çai-dejós, mas es tanben simple de se contentar de la legenda e de la licéncia, puèi de completar un còp lo telecargament realisatrealizat.
 
'''Usatge del formulari'''
Linha 56 :
Se vòstra connexion es lenta, l'operacion pòt prendre un bèl temps.
 
En cas de succès del telecargament, l'utilisatorutilizator n'es informat per un messatge rapelant en particular lo nom de l'imatge transferit. I a en principi pas d'autra operacion d'efectuar a aqueste estadi, sufís de cercar l'article que deu conténer lo ligam vèrs aqueste imatge.
 
===Insercion de l'imatge===
Linha 70 :
'''Ligam amb paramètres'''
 
UtilisatzUtilizatz l'atribut thumbnail, e mai un nom servent de legenda a l'imatge. Exèmple : <nowiki>[[Imatge:frança_torre_eiffel.jpg|thumbnail|Imatge de la Torre Eiffel]]</nowiki>
 
Podètz cradar un ligam vèrs vòstre imatge en defòra de son article, picatz <nowiki>[[media:nom_de_vòstre_imatge|tèxt_del_ligam]]</nowiki>.
Linha 93 :
La solucion mai simpla es d'importar l'imatge modificat amb lo meteis nom d'estocatge que la version anteriora. Lo serveire vos indica alara qu'un imatge pòrta ja aqueste nom. Sufís alara de confirmar la modificacion de l'imatge.
 
Certans navigators ratifican pas sulcòp la modificacion (problèma d'amagatal). Una pichona reactualisacionreactualizacion e/o un ''Ctrl F5'' tracta lo problèma. En cas de remòrs, es totjorn possible de restablir una version anteriora en anant dins l'istoric de l'imatge.
 
Podètz totjorn egalament inscriure l'imatge dins la lista de las [[Wikipèdia:Paginas de suprimir/Imatges|paginas de suprimir]] en justificant simplament vòstra demanda.
Linha 105 :
* Assurez-vous que l'imatge provient bien d'una source compatible avec la [[licéncia de documentacion liura GNU]] en applicacion sus Wikipèdia. Revoyez al besoin la licence Wikipèdia, ainsi que [[Wikipèdia:Copyright]]. Bien evidemment, si aquesta imatge es de vous, il n'y a aucun problèma (sauf si il s'agit de la photo d'una œuvre, un bâtiment recent par exèmple ([http://www.educnet.education.fr/juri/photo.htm Drech a l'imatge d'un architecte]).
* Evitez les marques e autres effets publicitaires suls photos s'ils sont manifestes.
* Evitez les photos de personnes sauf si vous avez leur autorisacionautorizacion.
 
===Jurisprudéncia===
 
::« Dins una cause recente aux Etats-Unis, on a soutenu qu'una compilacion d'imatges d'œuvres d'art del domaine public ne pouvait pas être protegida per lo drech d'autor, parce que los imatges numerisatsnumerizats n'ont pas un caractère d'originalite suffisant pour repondre aux critères de la loi sul drech d'autor. Le jutjament rendu dins l'affaire Bridgeman Art Library Ltd. v Corel, 1 (le cas Bridgeman) a etabli que plus una reproduccion d'una œuvre d'art es fidèle moins elle es susceptible d'être protegada par le drech d'autor, parce qu'una telle reproduccion n'es pas en elle-même una creacion intellectuelle. Le tribunal a utilise l'analogie selon laquelle una photographie, entièrement fidèle a l'original, d'una œuvre d'art en deux dimensions es semblable a una photocopie. Il semble que aqueste jutjament ne sera pas porte en appel.
 
::Par contre, les avocats specialistas del drech d'autor, tant aux Etats-Unis qu'al Canada, remettent en question l'analogie del tribunal entre la photographie e la photocopie d'una œuvre d'art en deux dimensions del domaine public.
Linha 144 :
 
{| border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="90%" style="border-style:solid; border-width:1px; padding:2px; border-color:gray; background:white;"
! Licence !! UtilisacionUtilizacion
|-
! colspan="2" bgcolor="#DDDDDD" | [[Licence Creative Commons|Licences creative commons]]
Linha 202 :
|}
 
Les licences suivantes restreignent certains types d'utilisacionsutilizacions. Elle doivent donc être evitadas dins la mesure del possible, d'autant que leur acceptacion o non dins wikipèdia fait toujours l'objet d'un debat.
 
{| border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="90%" style="border-style:solid; border-width:1px; padding:2px; border-color:gray; background:white;"
! Licence !! UtilisacionUtilizacion
|-
! colspan="2" bgcolor="#DDDDDD" | [[Copyright]]
Linha 221 :
| [[Modèl:Imatge personnelle|Imatge personnelle]] || <nowiki>{{Imatge personnelle}}</nowiki>
|-
! colspan="2" bgcolor="#DDDDDD" | UtilisacionUtilizacion non commerciale uniquement
|-
| [[Modèl:Non commercial|Non commercial]] || <nowiki>{{Non commercial}}</nowiki>
Linha 242 :
Si possible, recadrez les imatges pour ne garder que la partie pertinente.
 
N'hesitez pas a telecharger les imatges dins una haute resolucion. Ces imatges pourront être reutilisadasreutilizadas plus facilement dins una eventuelle edicion papier.
 
Ne tenez pas compte d'un eventuel message de mise en garde, la taille maximale actuellement admise es de 8 Mo !
Linha 255 :
* de 250 a 350 : bon.
 
*Pasmens, es agradiu de daissar l'atribut "thumb" tel que decrit plus haut, sans imposer de taille fixe. Ainsi chaque utilisatorutilizator peut definir la taille de ces imatges via sa configuracion personnelle accessible dins le menu "preferences".
 
====Bandièras====
Las bandièras de la [[galariá de las bandièras dels païses del monde]] an totas la meteissa nautor de 75 pixels, çò que permet un afichatge flotant sus una linha. Lor largor es variabla per respectar los proporcions de las bandièras. Son totas de reduccions ¼ manualas e optimisadasoptimizadas de las bandièras originalas de 300 pixels de naut.
 
== Astúcias per la descripcion dels imatges==
Linha 264 :
=== Creacion de las paginas de descripcion al cargament de l'imatge ===
 
Al moment del cargament de l'imatge sul serveire, vos es demandat d'entrar una descripcion de l'imatge. Aquesta descripcion es copiada telle quelle sus la pagina de descripcion de l'imatge. Es possible d'utilisarutilizar dins la descripcion de l'imatge la sintaxi dels articles de Wikipèdia. Par exèmple una descripcion del tipe : <tt><nowiki>'''Descripcion:''' descripcion de l'imatge<br />'''Source:''' Jean Dupond<br />'''Licence:''' {{GFDL}}</nowiki></tt> crearà una pagina del tipe :
 
'''Descripcion:''' descripcion de l'imatge <br />
Linha 275 :
''Note : aquesta astúcia es estada testada que sus Mozilla e Internet Explorer mas riscatz rien a l'essayer.''
 
Los navigators modernes utilisanutilizan sovent un sistèma de cache que permet, dins certanas condicions, d'afichar fòrça rapidament una pagina precedentament visitada. Aquesta fonccionalitat pòt èstre utilisadautilizada al moment del cargament d'un nombre important de fichiers. Il suffit après avoir appuye sul bouton « Copier un ficher » d'attendre le message de confirmacion de la copie e far rapidement un retour en arrière avec votre navigateur. Il y a de grandes chances pour que vous retrouviez toutes les infos que vous avez precedemment entradas (nom de fiquièr, descripcion, check box) e ainsi que vous puissiez far la copie suivante bien plus rapidement.
 
== Entresenhas complementàrias ==
*[[Ajuda:Cossí cargar un fiquièr]]
*[[Wikipèdia:Descripcion d'un imatge]]
*[[Wikipèdia:AutorisacionAutorizacion d'autor]]
*[[Wikipèdia:Fair use]]
*[[Wikipèdia:Cartas e imatges]]
Linha 286 :
*[[Ajuda:Cossí inserir un imatge]]
*[[Wikipèdia:Estatisticas de licéncia dels imatges]]
*[[Wikipèdia:Presa de decision/Validacion de las règlas d'utilisacionutilizacion dels imatges]].
*[[Wikipèdia:Ressorças liuras disponiblas sus Internèt]]
** Notament : [http://patrick.verdier.free.fr Free On Line Photos]
Linha 296 :
{{Règlas}}
 
[[Categoria:Wikipèdia:ajuda|Règlas d'utilisacionutilizacion dels imatges]]
[[Categoria:Mantenença dels imatges|Règlas d'utilisacionutilizacion dels imatges]]
 
[[cy:Wicipedia:Ychwanegi delwedd i dudalen]]