Sòm : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Mertyl (discussion | contribucions)
correccions
Mertyl (discussion | contribucions)
corre
Linha 8 :
Tot lo long de la [[nuèch]] se succedisson cicles complets de sòm de una durada de a pauc pres 90 minutas cadun. Cada cicle es compausat, en aquel òrdre, per una fasa de sòm sincronizat e una fasa de sòm paradoxal.
 
La fasefasa de sòm sincronisatsincronizat es compausada, en aquel òrdre, per:
 
* Subfase de sòm leugièr. Es aisit d'èsser desvelhat dins aquela fasa. Tend una durada gaireben de 15 a 20 minutas.
Linha 14 :
* Subfase de sòm prigond. Es fòrça malaisit d'èsser desvelhar dins aquela fasa. Dura dempuèi de la fin del sòm leugièr fins al començament del sòm paradoxal e tend la foncion de reparacion fisica del [[còs]]. Es tanben pendent aquela fase que se secreta l'[[ormona]] de la [[creissença]].
 
Pendent un cicle complet de 90 minutas, la durada relativa del sòm sincronisatsincronizat diminuís e la del sòm paradoxal augmentan, Atal que los primièrs cicles del sòm paradoxal pòt durar pas mai de unas 5 minutas e a partir del quatren cicle pòt durar mai 20 minutas. Tanben, los sòmis del primièr cicle son corts e simples, e a mesura que avança la [[nuèch]] los [[sòmi]]s véndonvenon mai longs, complexoscomplèxes, elaborats e detalhats.
 
A la fin de cada cicle de 90 minutas i a un desvelhar natural abans de passar al seguent cicle, es lo moment lo melhor per se desvelhar. Se rendam pas compte d'aquels desvelhars naturals, son normalment ignorats durant la [[nuèch]]. Pauc sovent, se pòt produsir autres desvelhars naturals a cada cambiament de fasa dins cada cicle complet, especialament a las primièras minutas de la subfase de sòm leugièr, e tanben al principi o durant lo sòm paradoxal. En aquel darrièr cas, es fòrça aisit sovenir del sòm en detalhs.
 
Lo primièr cicle de la nuèch comença diferentament de los autres, i a una fasa de vigilança. En aquesta fasa esse pòt produsir un tipe totalament diferent de sòmi nomenat ipnagogic, en que sovent se pòt sentir o veire voses o imatges que sentissèm o véson durant lo [[jorn]].
 
Lo mai comun es de dormir quatre o cinc cicles complets cada nuèch. Aquò equival a sièis oras o sèt oras e mièja. Es recomanda per una persona adulta dormir en mejan cinc cicles complets cada nuèch (sèt oras i mièja).