Valls : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Creacion de la pagina amb « '''Valls''' es la capitala de la comarca de l'Aut Camp. Se tròba a 19 km de Tarragona e a 215 m sul nivèl de la mar. Compren lo [[… »
(Pas cap de diferéncia)

Version del 31 mai de 2009 a 14.08

Valls es la capitala de la comarca de l'Aut Camp. Se tròba a 19 km de Tarragona e a 215 m sul nivèl de la mar. Compren lo entitat municipala descentralizada de Picamoixons.

Entitat de poblacion Abitants
Fontscaldes 125
Masmolets 10
Picamoixons 429
Valls 24.740

Brèç dels Castells

Per trobar las originas d'aquela tradicion, tan ligada dins la vila de Valls, cal se remontar a fins del sègle XVIII e l'enquadrar dins autras expressions popularas, coma danças e entremesos.

Mas la gènesi dels castèls cal la cercar en la "torreta" finala del Balh de Valencians. L'evolucion d'aquel primitiu castèl fins a la manifestacion populara que coneissèm uèi debanèt a Valls, ont dempuèi principi del sègle passat se documenta l'existéncia de doas còlas de castellers rivalas. Es per aquò qu'aquela vila es considerat brèç dels castèls. Pauc a pauc, la fòrça del castèl s'anèt en impausant e passèt a èsser lo protagonista indiscutible dins las fèstas del Camp de Tarragona e del Penedès pendent la segonda mitat del sègle XIX.

Es en aquela epòca quand s'atenhon las hitas castelleres mai importantas e es per aquò coneguda coma la primièra epòca d'aur dels castèls. L'an 1851, los Mainats de Valls atenguèron lo primièr bastiment de nòvas estanças e pendent los quaranta ans seguents atenguèron a la perfeccion tota la gamma de castèls d'uèch, lo tres e lo quatre de nòu amb cubertadèr, lo pilar d'uèch amb cubertadèr e manilles, lo quatre de nòu net, lo cinc de nòu folrat, lo tres de nòu net e lo dos d'uèch net.

Lo sègle XX s'inicièt amb una progressiua decadéncia que portarà fins a fins dels ans vint quand la creacion de nòvas còlas defòra de Valls e la recuperacion de qualque castèl d'uèch de la part dels Mainats vallencs permetèsson parlar d'una leugièra revifalla que la Guèrra Civila, mas, se carguèt de estroncar plan lèu

Los ans quaranta e cinquanta los castèls inicièron una nòva e lenta reviscolada. L'an 1971 apareissiá la Còla Jove Mainats de Valls qu'amassa amb la Còla Vièlha encetarián una segonda epòca d'aur en aténher, l'an 1981, descargar lo quatre de nòu amb cubertadèr la Còla Vièlha e lo cinc d'uèch la Còla Jove. Al decènni dels ochanta s'agrandiguèt lo nombre de còlas que realizavan de castèls de nòu e, tanben, los airals geografics ont se fasián tradicionalament de castèls. Al decènni dels nonanta se son atenguts de bastiments jamai pas realizadas lo sègle passat, coma lo dos de nòu amb cubertadèr e manilles, e los mejans de comunicacion se son faches resson de las jornadas en contribuissent a la difusion del fenomèn casteller.

Demografia