Catedrala de Santa Maria d'Urgèl : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 2 :
La '''Catedrala de Santa Maria d'Urgèl''', '''Catedrala de la Seu d'Urgèl''' o '''Catedral d'Urgèl''', es una [[catedrala]] que se tròba a [[la Seu d'Urgell]], vila sèti del [[Bisbat d'Urgell]]. Temple principal del diocèsi, consacrat coma lo sieu nom rebat a Santa Maria. Es l'unica catedrala romanica de [[Catalonha]], e es tanben la mai anciana, doncas que data del [[sègle XII]].
 
PrecidísPresidís la catedrala la [[Maire de Dieu d'Urgèl]], patrona de la vila, talha policromada romanica del [[sègle XIII]] e restaurada lo [[1922]]. Un nom popular es lo de Maire de Dieu d'[[Andòrra]], perque segon la tradicion i èra estat amagada pendent l'invasion sarraïna. Es situada dins l'absidiola de l'autar màger.
 
La vila deu lo sieu nom per èsser lo sèti del [[Bisbat d'Urgell|avescat d'Urgell]]. Aquela es la quatrena catedrala que se va bastir a l'Avescat, mas la segonda foguèt ja erigida dins un nòu quartièr, que nasquèt per aculhir la catedrala, nomenat en latin ''vicus Sedas Urgelli'': vicus significa quartièr, sedas capitala o sèti (cadièra o tròn d'un avesque qu'exercís una jurisdiccion, glèisa catedrala e capital d'una diocèsi) e Urgelli de [[Urgellet]] qu'es lo territòri istoric del qu'uèi mai o es mens lo [[Alt Urgell]].