Clement Ader : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Creacion de la pagina amb « thumb|Clement Ader en 1891 L'occitan '''Clement Ader''' (nascut a Murèth, Gasconha en 1841 - mòrt a Tolosa en [[19… »
 
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 :
[[Imatge:Clement ader, 1891.jpg|thumb|Clement Ader en 1891]]
L'occitan '''Clement Ader''' (nascut a [[Murèth]], [[Gasconha]] en [[1841]] - mòrt a [[Tolosa]] en [[1925]]) foguèt un engenheire qu'inventèc un [[microfòn]] e foguèc del primièrs assajaires de creador de [[telèfontelefòn]]s. En [[1880]] installèc en [[París]] (França) la primièra linha telefonica.
 
Quand èra jove son atencion se portava sovent sus las comunicacions e sul biais de volar dels ausèls e de las ratapenadas. En [[1866]] installèc un talhièr qu'i construiguèc un aparelh planaire qu'aviá la forma d'un ausèl cobèrt de plumas d'auca, que li donèc lo nom d'avion. Ne fèc puèi un de mai elaborat, nomenat ''éole'', qu'èra propulsat per una [[maquina de vapor]]. Aquela maquina equipada d'una eliça de bambó qu'aviá quatre esparrons e d'alas articuladas qu'arribavan a 14 mètres d'envergadura amb un pes de 300 kg (amb lo pilòt) volèc sus una distància de 50 mètres en [[1890]], pasmens èra pro incontrolable e pas gaire aerodinamic.