Jacme Ièr d'Aragon : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 50 :
== Règne ==
 
Durant los quinze primièrs ans de son règne, mantenguèt diversasdivèrsas luchas contra la noblesa aragonesa que pasmens arribètcapitèt ade olo far presonièr en l'an [[1224]]. En [[1227]] afrontèt tornarmai la noblesa aragonesa, dirigida per Fernando, oncle del rei, conflicte que va s'acabaracabèt, mercé a l'intervencion papala a travèrs de l'arquevesque de [[Tortosa]], amb la signatura de la concòrdia d'Alcalá (març de [[1227]]). Aquel tractat marquèt lo trionf de la monarquia sobre los nobles, li donant l'estabilitat necessària per començar las campanhas contra los musulmans. Aquesta estabilitat va provocarprovoquèt l'amaisament de las reclamacions de la noblesa.
 
==== Conquista de [[Malhòrca]] ====
Linha 67 :
 
Comencèt en [[1232]]. En [[1238]], las tropas catalanas e aragoneses dintrèron dins la [[ciutat]] de [[Valéncia]], que dependiá del [[califa]] de [[Bagdad]] al-Mustansir Billah.
La conquista de las darrièras plaças aguèt per origina un tust amb [[Anfós X de castelha]], que preaviá conquerir [[Xàtiva]]. Mas i renoncièt aprésquand d'averaguèt signat lo [[tractat d'Almizra]] ([[1244]]), segon lo qual Jacme Ièr cediácedissiá a [[Castelha]] la conquista de [[Múrcia]]. Lo Reialme de Valéncia foguèt repoblat per de catalans e d'aragoneses: los primièrs ocupèron mai que mai las comarcas del litoral, que ara son de [[catalan|parlalenga catalana]], e los segonssegonds ocupèron las comarcas interioras, inicialament de [[aragonés|parlalenga aragonesa]] e uèi de [[castelhan|parlalenga castelhana]]. La conquista es celebrada a Valéncia dempuèi lo temps de [[Ramon Muntaner]] fins a uèi lo jorn, per imitacion de la [[Fèsta de l'Estendard]] malhòrquinamalhorquina.
 
Durant la conquista del Reialme de Valéncia, cal mencionar leslas diferentas revòltas del cap musulman [[Al-Azraq]].
 
<font size="-2">Vejatz mai informacion dins [[Edat Mejana al País Valencian]].</font>
Linha 75 :
==== Conquista de [[Múrcia]] ====
 
Castelha aviá somés Múrcia a vassalatge ([[1243]]), mas los moros murcians se revoltèron contra Castelha amb lo supòrt de [[Granada]] e de [[Marròc]] ([[1264]]). La reina Violent d'Aragon e d'Ongria (esposa d'Anfós X, lo Savi) demandèt una ajuda urgenta ala seuson paire Jacme Ièr. Alara, de tropas exclusivament catalanas comandadas per l'enfant Pèire (lo futur Pèire II ) conquistèron a Muhammad ibn Hûd Biha al-Dawla lo reialme moro de Múrcia ([[1265]]-[[1266]]). Tot lo país foguèt repoblat per de catalans. D’acòrd amb lo Tractat d'Almizra, Jacme Ièr cediguèt Múrcia a Castelha.
 
===Darrièrs ans===
 
En setembre de [[1269]] Jacme sortiguèt de [[Barcelona]] amb son armada per una expedicion en Tèrra Santa, mas sas naus foguèron dispersadas per una [[tempèsta]], e deguèt desbarcar a [[Aigas Mòrtas]], prèp de [[Montpelhièr]], e renonciètrenonciar a aquesta nòva entrepresa.
 
Moriguèt a Valéncia lo [[27 de julhet]] de [[1276]], aprèp un règne de seissanta tres ans, quand estava viatjant cap al [[Monastèri de Poblet]] ont voliá dintrar per monge.