Enric de Borbon : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 38 :
'''Enric de Borbon''' ([[Pau]], lo [[13 de deceme]] de [[1553]] - [[París]] mòrt lo [[14 de mai]] de [[1610]]), aperat '''Noste Enric''' en [[Bearn]], que ho [[lista dels reis de Navarra|rei de Navarra]] ([[1572]]-[[1610]]) dab lo nom d''''Enric III de Navarra''' puish [[lista dels monarcas de França|rei de França]] ([[1589]]-[[1610]]), purmèr rei de França de la [[Ostal capecian de Borbon|branca dita deus Borbon]] de la dinastia [[capecians|capeciana]], dab lo nom d''''Enric IV de França'''.
 
Qu'èra lo hilh de [[Joana de Labrit]], [[reiaume de Navarra|regina de Navarra]] e d'[[Antòni de Borbon]], [[princi de sang]] per'mor de descénder deu rei [[Loís IX]] de [[França]] ("Sant Loís"). Peu son pair qu'eretè deus sons drets au tròne de França en aplicacion de la [[lei salica]] e arron deus regnats e de las morts successivas deu tres hilh deu rei [[Enric II de França]].
 
Testimòni e actor de las guèrras de religion que cambiè nau vegadass de religion. Que ho capdau deu [[partit protestant]], que's convertí un darrèr còp au [[catolicisme]] entà poder pujar suu tròne de França (en deishant lo reiaume de Navarra, gavidat per [[Bearn]] devath la regéncia de la soa sòr), qu'avó a's pelejar entà assegurar la soa autoritat, que promulguè l'[[Edicte de Nantas]] (qui permetó de fenir las guèrras de religion en autrejant ua cèrta tolerància au [[protestantisme]]) en bèth pacificar França e que ho fin finala aucit per [[François Ravaillac]] (un fanatic religiós) lo [[14 de mai]] de [[1610]] a [[París]], carrèra de la Ferronerie.