Carassius auratus : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cedric31 (discussion | contribucions)
Modif cat
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 57 :
 
=== Mantenença ===
Vivon en aqüari o en bacin. Son de peisses d'aiga freja, mas pòdon èsser mantenguts a de [[temperatura]]s anant de 1 °C a 30 °C (22 °C per la reproduccion). L'aiga deu aver un [[Potenciel idrogèn|pH]] puslèu neutre a alcalin ([[basa (quimia)|basic]]) comprés entre 6,0 e 8,0, (7,0 per la reproduccion) e una [[Duretat de l'aiga|duretat]] de 5°d GH a 15°d GH. Aquestes animals an besonh de bravament d'espaci, de per lor talha (al mens 20 cm per las varietats seleccionadas, fins a 50 cm pel peis roge basic) e lor natura de gròs "pollueire". Se còmpta un minimomminimum de 100 litres per dos peisses roges (!) e 50 litres per animal suplementari. L'aqüari deu èsser equipat d'una filtracion poderosa (environ de 4 a 5 còps lo volum total per ora).
Se compren plan alara qu'una "bola" es totalament inadaptada a una bona mantenença.
Rapelem que l'esperança de vida d'un peis roge es d'un vintenat d'annadas minimomminimum...
 
=== Noiridura ===
Linha 66 :
 
=== Reproduccion ===
A la prima, quand l’aiga atenhísatenh 17 °C a 18 °C, lo peis roge s’aprèsta a se reproduire.
Lo mascle atenhísatenh sa maturitat sexuala a 2 ans e la femèla a 3 ans. La reproduccion es apelada ''lo groüm''.
 
Lo groüm fecondat s'arrapa a las plantas e la maturacion pòt començar. Dins una aiga a 18-20 °C, la rabalha sortís de l’uòu en tres a quatre jorns.
 
Los pichons demòran al fons de l’aiga. Se noirisson d’en primièr del contengut de lor pòcha nutritiva, sul costat del ventre.
Es viodadavoidada en una setmana.
 
Las femèlas son pus redondas e pus plenas que los mascles quand arriba lo periòde del groüm. Se reconeis que son prèstas a pondre quand lo ventre se fa mòl.