Galèrna : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 3 :
La '''galèrna''' qu'ei un fenomèn meteorologic subte e violent dab hòrtas bofadas de [[vent]] de l'oèst au nòrd-oèst corrent dens lo [[golf de Gasconha]] e las soas còstas, en generau a la [[prima]] e a l'[[auton]]. Que s'englòba dintre de las aperadas Perturbacions Atrapadas a la Còsta (PAC, en [[anglés]]: ''Coastal Trapped Disturbance'').
 
Las galèrnas qu'apareishen dens de dias cauds e quiets que l'arribada d'un [[front hred]] i es acompanhada d'un cambiament brusc de la direccion e l'intensitat deu vent. Lo cèu que s'escurcís e que se's produtz ua hòrta baisha de la temperatura, dinc a 10 ºC, ua aumentacion rapida de la pression atmosferica e lo vent que pòt superar los 100 km/h. La [[mar]] que pòt venir hòrta e se produsissen de [[pluèja]]s cortas e intensas.
 
Que son coneishudas peus òmes de la mar per'mor que son de fenomèns meteorologics d'ua violéncia extrèma, qu'an emportat de vidas nombrosas enter los marinèrs. La mei rebrembada tristament qu'estó la galèrna deu 20 d'abriu de 1878, coneishuda coma la Galèrna deu Dissabte de Glòria. Aqueth vèspre tota la populacion de las vilas pescadoiras qu'anè aus pòrts e a la còsta en vedent los de loas familhas ensajar de ganhar la còsta a bòrd de [[barca]]s e [[chalutièr]]s. Que perdèron la vida 322 [[pesca]]dors negats dens la [[mar Cantabrica]] (132 cantabres e 190 bascos) e la commocion provocada en Espanha qu'estó importanta. A partir d'aqueth desastre que son apareishuts de melhoraments dens la navegacion (cubèrta corruda, informacions meteorologicas, salvament de naufragièrs...). Mei, non s'evitarà pas que las galèrnas successivas contunhèssen en produsissent de victimas.