Enric II de Navarra : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Broishet (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 4 :
'''Enric II Navarra''', tanben conegut dab lo nom d''''Enric de Labrit''', en [[francés]] '''Jean d'Albret''' ([[Sangüesa]], lo [[18 d'abriu]] de [[1503]] - [[Pau]], lo [[25 de mai]] de [[1555]]), que ho rei de [[Navarra]] (mes sonque dab lo contaròtle efectiu de la [[Baisha Navarra]]), comte de [[Fois|Foish]], de [[Peirigòrd]], de [[Bigòrra]] e de [[Labrit]] e vescomte de [[Bearn]].
 
Hilh de [[Joan de Labrit]] e de [[Catarina de Fois]], en [[1517]] qu'eretè de la soa defunta mair lo títou de rei de Navarra a maugrat qui no'u demoressi pas sonque la [[Baisha Navarra]] ; (la rèsta, quarron l'èrainvasion de [[1512]], que hore aucupadaocupada per [[Espanha]] qui non podèva pas acceptar la proximitat enter los Labrit (- e lodeu lor reiaume de Navarra donc) e lo rei de [[França]] [[Francés I de França|Francés Ièr]]. Durant lo regnat d'aqueste, la question d'un retorn de la [[Hauta Navarra]] que ho discutida mantun còp dab [[Carles V]] (qui, deu son costat, esperava recuperarrecrubar [[Borgonha]], la tèrra deus sons ajòus) mes shens cap resulta. L'armada francesa que trauquè los [[Pirenèus]] en [[1521]] entà tornar gaharpréner la Hauta Navarra mes fin finala los Espanhòu que l'acacèn e quitament entrèn en Bearn.
 
Enric de Labrit que ho hèit presoèr a la [[batalha de Pavia]] mes, totun, qu'arribèque alas sse virè entà escapà'escapars. En [[1526]] qu'esposè Margarida d'Engoleime, veuda de Charles, duc d'Alençon e sòr de Francés Ièr. Que vadó atau [[Margarida de Navarra]], la famosa escrivana francesa autora de l'''[[Eptameron]]'' qui la soa narracion e s'escad a [[Sarrança]]. En hemna de letras qui èra, Margarida qu'atirè a la cort de Pau mantun umanistas en bèth preparar l'arribada de la [[Refòrma]] en Bearn.
 
Deu maridatge de Margarida de Navarra e Enric de Labrit que neishó la futura reina [[Joana III de Labrit]], mair deu [[Enric de Borbon|Noste Enric]].