Promotor (genetica) : Diferéncia entre versions

pas cap de resumit de modificacion
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Lo '''promotor''' d'un [[gèn]] es la seccion d'[[ADN]] que contròtla l'iniciacion de la [[transcripcion genetica|transcripcion]] del [[ARN]] coma produch d'aqueste gèn. La dicha seccion, es a dire, lo promotor es compausat per una sequéncia especifica d'ADN localizat just onte se tròba lo ponch d'inici de la transcripcion de l'ARN e conten l'informacion necessària per activar o desactivar lo gèn que codifica. Lo promotor es present tant dins los [[procariòta]]s coma dins los [[eucariòta]]s.
 
==A cò delsde las procariòtas==
 
Lo promotor es la sequéncia que soslinha lo començament de la transcripcion de l'ADN en ARN, e es per aiçò lo luòc de fixacion de l'[[ARN polimerasa]]. Lo promotor se tròba dins una de las doas cadenas de l'ADN, e l'orientacion e posicion del promotor dictarà quina de las doas elices del ADN servirà coma matritz.
Generalament, la fixacion de l'ARN polimerasa amb lo promotor es çò que facilita que l'eliç d'ADN se dobrisca per permetre la transcripcion en ARN.
 
== A cò delsde las eucariòtas==
 
A diferéncia dels procariòtas, qu'an sonque una polimerasa, los eucariòtas an tres ARN polimerasa distintas. Per tal motiu, caduna de las polimerasas tend a reconéisser de sequéncias de promotors especifics. Egalament, los procèsses de regulacion son mai complèxes qu'en los procariòtas en inclusent la posicion de las sequéncias reguladoras de l'ADN en çò que pertòca los promotors. Los promotors an de sequéncias de [[nucleotid]]s definidas, ont las pus conegudas son la caissa TATAAT e la caissa TTGACA. Los promotors se localizan en los extrèmes 5'-terminals dels gèns. L'ARN polimerasa se jonh a las sequéncias de diches promotors en iniciant lo procès de la transcripcion. La sequéncia minimala amb capacitat promotora de la transcripcion recep lo nom de ''promotor minimal''.
71 717

cambiaments