Província romana : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
m "apuèi" es un advèrbi, pas una preposicion
Linha 2 :
Las '''províncias romanas''' son, fins a la Tetrarquia vèrs 296, las mai grandas divisions administrativas de la [[Roma antica]] en defòra de la peninsula italiana. Son, mai sovent, dirigidas per un governador.
 
Roma convertiguèt en províncias, los territòris conquistats. La creacion d'aquel conglomerat, geografic e politic culmina al temps d'[[August]] (sègle I), que, apuèiaprèp fòrça guèrras civilas, establís un novèl regim: lo Principat, que s'acabarà en empèri. Amb el comença una epòca relativament pacifica, durant laqualala quala, se fa la difusion de la civilizacion romana sus tots los territòris conquistats. Los Emperaires posteriors a August van acabaracabarèron de configurar l'empèri. AEn l'an 117, l'empèri va conéisserconeguèt son extension maximala amb las conquistas de [[Trajan]]. En aqueles moments, èra devesit en 50 províncias.
 
Las invasions e la situacion de l'empèri van obligar necessitèron una reorganizacion administrativa, al temps de Dioclecian, en 284 :
* Al nivèl lo mai bas, las províncias.
* Al nivèl intermediari, loslas diocèsis, al nombre de 12, regropant las províncias
* Al nivèl superior, las prefecturas, al nombre de 4, regropant loslas diocèsis.
 
L'Empèri Roman va se devesirdevesiguèt definitivament a la mòrt de TeodosiTeodòsi I lo Grand (395), en [[Empèri Roman d'Occident]] e [[empèri Roman d'Orient]].
 
[[Categoria:Província romana|*]]