Wikipèdia:Neutralitat de punt de vista : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
m reformulacions menoras
Linha 26 :
Presentar totes los punts de vista pertinents deu pas daissar lo lector amb una massa de punts de vista contradictòris indicant simplament que « d'unes » pensan aiçò e d’« opausants » pensan aquò. Los tenents de cada punt de vista devon èsser identificats sens ambigüitat. Cal non solament presentar totes los punts de vista, mas en mai d'aquò, identificar qui (quin partit politic, quin corrent filosofic, etc.) sosten cada punt de vista, de manièra que lo lector se pòsca far una idèa de la representativitat de cada partida en preséncia.
 
Aquesta règla permet en particular d'empachar de far passar un punt de vista personal o conflar un punt de vista minoritari jos un vague « d'unes dison », « se pòt remarcar », etc., que lasa pertinéncia ne pòt èsser inverificabla.
 
Vejatz tanben : ''[[Wikipèdia:Contengut evasiu]]''
Linha 64 :
</blockquote>
 
<blockquote>« Una [...] politica que foguèt rapidementrapidament instituida foguèt la politica d'imparcialitat (''nonbias policy'') o de neutralitat. Aquesta politica èra eissida del projècte Nupedia e devenent una Règla de Respectar — dins una de las primièras versions, la politica èra enonciada d’aqueste biais : "EvitarDefugir la parcialitat (''Avoid bias'') : Perque s'agís d'una enciclopèdia, tant plan que mal, valdriá mai que qu'expausèssetz vòstras consideracions polemicas o (1) pas brica, o (2) sus las paginas de *Debat [...] o de *Discussion que se tròban en ligams en bas de la pagina que sètz temptat d'embelir, o encara (3) presentadas de biais factual, i.e., en atribuissent una opinion particulara a una persona o a un grop particular, puslèu que d'afirmar aquesta opinion coma un fach. La solucion (3) es netament preferida." Jimmy comencèt alara una pagina especializada dins la politica editoriala, que nomenèt "Punt de Vista Neutre" (''Neutral Punt of View'') [...]. Confessi qu'aimi pas gaire aqueste nom coma nom de la politica, perque implica quque d'escriure de biais neutre, o sens parcialitat (''bias''), es en realitat exprimir un punt de vista, e, essent donada la preséncia de l'article definit, coma un sol punt de vista sus aquesta question. "Neutralitat", "neutre", e "de biais neutre/imparcialament" (neutrally) son del melhor usatge coma nom, adjectiu, e advèrbadvèrbi. Mas la sigla "NPDV" (''NPOV'') acabèt per èsser utilizada a la plaça de totas las tres per de Wikipedians desiroses d'èsser dins lo vent, puèi s'acabèt a usar del desplesentdesplasent "PDV" (''POV''). »
 
</blockquote>
Linha 76 :
* [http://agora.qc.ca/encyclopedie.nsf/Communiques/Charte#principe2 Lo punt de vista dins la Carta de l'Enciclopèdia de l'Agorà]
* [[meta:La_neutralitat de punt de vista]]
* [[Wikipèdia:ContravèrsiaControvèrsia de neutralitat]]