Galèrna : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Cornelhac1 (discussion | contribucions)
gasconizacion: fenomèn deu golf de Gasconha
Linha 1 :
<!--Article redigit en lengadociangascon-->
[[Imatge:Cold front.jpg|right|thumb|300px|Avança d'un [[front fred]], situacion favorabla a la formacion d'unaua galèrna.]]
UnaUa '''galèrna''' esqu'ei un fenomèn meteorologic subte e violent ambdab fòrtas bofadas de vent de l'oèst alau nòrd-oèst corrent dinsdens lo [[golf de Gasconha]] e saslas soas còstas, en generalgenerau a la [[prima]] e a l'[[auton]]. SQue s'englòba dintre de las nomenadasaperadas Perturbacions Atrapadas a la Còsta (PAC, en [[anglés]]: ''Coastal Trapped Disturbance'').
 
ApareissonQu'apareishen dinsdens de jornsdias cauds e quiets dins los qualsque l'arribada d'un [[front fred]] i es acompanhada d'un cambiament brusc de la direccion e l'intensitat deldeu vent. Lo cèlcèu que s'escurcís e que se produsísprodutz unaua fòrta baissabaisha de la temperatura, finsdinc a 10&nbsp;ºC, unaua aumentacion rapida de la pression atmosferica e lo vent que pòt superar los 100&nbsp;km/h. La mar que pòt venir fòrta e se produsissonprodusissen de [[pluèja]]s cortas e intensas.
 
Las galèrnas que son conegudasconeishudas pelspeus òmes de la mar per èsserestar de fenomèns meteorologics d'unaua violéncia extrèma, qu'an emportat de vidas nombrosas entreenter los marinièrsmarinèrs. La maimei rebrembada foguèttristament qu'estó la galèrna que se produsiguèt lodeu 20 d'abrilabriu de 1878, coneguda tristamentconeishuda coma la Galèrna deldeu Dissabte de Glòria. AquelAqueth vèspre tota la populacion de las vilas pescadoiras anètqu'anè alsaus pòrts e a la còsta en vesentvedent los de lorsloas familhas ensajar de ganhar la còsta a bòrd de [[barca]]s e [[chalutièrchalutèr]]s. PerdèronQue perdèron la vida 322 [[pesca]]dors negats dinsdens la [[mar Cantabrica]] (132 cantabres e 190 bascos) e la commocion provocada en Espanha foguètqu'estó importanta. A partir d'aquesteaqueth desastre que son aparegutsapareishuts de melhoraments dinsdens la navegacion (cubèrta corruda, informacions meteorologicas, salvament de naufragièrs...). MasMei, non s'evitarà pas que las successivas galèrnas contunhèssonsuccessivas contunhèssen en produsissent de victimas.
 
== Vejatz tanben ==