Classificacion filogenetica : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
m "Exemple" (e non pas "exèmple")
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 26 :
|}
 
La '''classificacion filogenetica''' es un sistèma de classificacion [[sistematica]] dels èssers vivents. Remplaça la [[classificacion scientifica|classificacion tradicionala]] basada sus de traches fenotipics e de preferéncias nutricionalas. Una de las grandas evolucions de l'apròchi filogenic es qu'aquesta classificacion borrola las classificacions fixistas coma las desvolopadas per [[Linné]]. La classificacion binomiala de Linné èra basada sus l'adagi que totas las espècias son aparegudas en meteis temps e que qu'aicestas èran fixas. Alara que la classificacion filogenetica illustra los principis d'evolucions e de parentat de las espècias.
 
 
Linha 48 :
A tèrme, se l'arbre restituís la totalitat de las relacions de parentat, totes los brancaments deurián èstre binaris. Lo sens de las dicotomias a pas res de veire amb la sexualitat ni amb d'especiacions binàrias, car l'arbre es pas une genealogia ("qual descend de qual"), mas rebat unicament un poder explicatiu maximal de l'arbre : un arbre totalament dicotomic arriba de restituir totas las relacions de parentat ("qual es mai pròche de qual").
 
La sistematica modèrna pren en compte totes los caractèrs eretables, dempuèi çò qu'es visible (anatomia e morfologia, basa de la classificacion tradicionala) fins a las sequéncias d'[[Acid desoxiribo-nucleic|ADN]] e d'[[Acid ribonucleic|ARN]], en passant per les [[proteïna]]s e las donadas de la [[paleontologia]]. Lo sequençatge de certanas partidas del [[genòma]], coma l'[[Acid desoxiribo-nucleic|ADN]] de las [[mitocondrias]] o l'[[Acid ribonucleic|ARN]] dels [[ribosòmas]] a permés dins laslos darrièrasdarrièrs annadasans de far de progrèsses importants dins la classificacion e de resòlvre fòrça problèmas seculars.
 
L'arbre es obtengut a partir de nombroses critèris e fa apèl a d'algoritmes complèxes. D'algoritmes diferents pòdon donar de resultats diferents. Dins aqueste cas, lo que respondrà mièlhs als critèris de parcimonias sera retengut. Çò es, l'arbre que demanda lo minimom de transformacion de caractèrs. La classificacion actuala es remanejada de contunh en fonccionfoncion d'informacions novèlas.
Lo siti [http://www.treebase.org/treebase/index.html treebase] fa referéncia. Los exemples que seguisson pòdon aver d'èstre modificats.
 
== Exemple de l'òme ==
 
Un exemple detalhat permet de se far una idèa de la diferéncia de resultat, a respècte de l'apròchi tradicional. L'exemple indefugible es lo de l'òme. Vaquí una partida dels noses successius permetent de classar l'òme (certans intermediaris son estats doblidatsomeses arbitràriamentvolontaràriament) tala qu'apareisson dins ''Classificacion filogenetica del vivent'' ([[Guillaume Lecointre]] e [[Hervé Le Guyader]], edicion Belin) (la descripcion associada a cada clad es pauc rigorosa e visa just a fixar las idèas) :
 
* '''Espècia''' ''[[Homo sapiens]]''
Linha 87 :
 
* [[Opistoconts]] : s’ajustan, entre autres, los camparòls
* '''Domeni''' [[Eucariòta]]s : èssers vivents a cellulas amb nuclèu ; s’ajustan als precedents enumerats çai-dessússus la linhada verda (algas verdas, algas rojas, plantas de flors), la linhada bruna (algas brunas, ...) e tota una colleccion de gropaments d'espècias unicellularas
 
== Diferéncias amb l'ancian sistèma ==
 
Citem enfin qualques exemples de cambi espectaculars a respècte de la [[classificacion scientifica|classificacion tradicionala]].
* Totes los ancèstresantecessors dels [[dinosaur]]s son tanben d'ancèstresantecessors dels [[ausèl]]s, çò que mena a considerar aqueles coma los descendents d'un grop de pichons dinosaurs volants vivent al [[cretacèu]]. (Lo concèpte de « reptil » es abandonat.)
:Precisem la relacion entre ausèls e dinosaurs. Per certans autors, lo [[velociraptor]] es considerat coma mai pròche dels ausèls que lo [[tiranosaur]], e aqueste es considerat mai pròche dels ausèls que del [[diplodocus]].
* Los mai pròches parents dels [[cetacèu]]s serián los ipopotams. (Lo concèpte d' « artiodactils » es abandonat.)