Telomèr : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
m Bot: Lien AdQ pour ja:テロメア
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 2 :
Los '''telomèrs''' que son las regions deus [[cromosòma]]s situadas au lor cap. Que son constituits de sequéncias d'[[ADN]] hèra [[ADN repetitiu|repetitivas]]. Com l'[[ADN polimerasa]] b'a pas la capacitat deus copiar dinc au cap, que pòden abracà's de division cellulara en division cellulara miant quitament a la loa disparicion e a la mort de la cellula (puish qu'après, eth, qu'ei l'[[ADN codant]] qui ei destrusit).
 
Un heish de teorias que son estudiadaestudiadas suber las consequénciaconsequéncias deu hat e de l'entertien deus telomèrs e mantua que los liga dab lo vielhissamentvielhiment de la cellula, la soa degenerecéncia e los [[cancer]]s.
 
Un enzim, aperat [[telomerasa]] (e qui assegura ua fonccionfoncion de [[transcriptasa inversa]]), qu'ei encargadaencargat de restaurar lolos telomèrs. Qu'ei partucularamentparticularament activaactiu en çò de las cellulas qui's divisan un heish de vegadas a la seguida (com, per exemple, las [[cellula soca|cellulas socas]] deus [[embrion]]s). Dens las cellulas on la telomerasa b'ei mens actiu, la mermada deus telomèrtelomèrs que constiteishconstitueish un arrelòtge biologic condamnant las cellulas a la mort arron d'un certe nombre de divisions.
 
[[Categoria:Citologia]][[Categoria:ADN]][[Categoria:Genetica]]