Maquina de vapor : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 5 :
[[Imatge:Steam_engine_in_action.gif|thumb|left|325 px|Animacion d'una maquina de vapor]]
===Etapa I===
Dins una [[caudièra]] se generagenèra la vapor per la cremason de [[combustible]] (autreautres còps [[lenha]] o [[carbon]], actualament [[petròli]] e [[gas natural]]). La vapor es introduïta dins lo cilindre arrossegant lo [[piston]] .
 
===Etapa II===
Portant a termetèrme un mecanisme de bièla-manivèla, aqueste se pòt convertir en un movement de rotacion de, per exemple, lo rotor d'un generador electric.
 
===Etapa III===
Un còp finalizat las doas etapas, lo piston torna a la sieuna posicion iniciala, expulsant la vapor d'aiga. Lo cicle es contrarotlat per una seriáseria de valvulas d'entrada e de sortida, que regulan la modificacion de la carga, es a dire, los flusses de la vapor cap e dempuèi del cilindre.
 
==Istòria==
Es pas coneguda la data exacta de la creacion de la maquina de vapor, e del meteis biais la podèm pas tanpauc associar amb un sol creator, per que l'evolucion istòricaistorica de la maquina de vapor es fòrça longa, e s'es pas creat un prototip d'un còp, mas s'es fach lentament en passar per lalas mans de fòrça inventors, que pauc a pauc l'an melhorada, e l'an adaptat a las circonstàncias socialas, economicas e politicas de cada periòde istòricistoric. La [[Revolucion industriala]], los [[sègle XVII|sègles XVII]] e [[sègle XVIII|XVIII]] son de periòdes istòricsistorics que l'evolucion de la maquina de vapor foguèt fòrça accelerada.
E aquesta invencion a començada d'èsser utilizada dins l'[[industria]], e lo [[transpòrt]], en se substituent als tradicionals motors de l'epòca: la traccion animala , lo [[molin]] d'aiga o de vent o la pròpria fòrça de l'òme.
 
===Traças istoricas===
 
Demest los vestigis de la [[civilizacion grega]], trobèmtrobam la primièra traça coneguda de la maquina de vapor dins lo manuscrit d'[[Eron d'Alexàndria]] titulat ''Spiritalia seu Pseuneumàtica''.
 
Mai tard, en [[1825]] foguèt descobertadescobèrta una publicacion de [[1695]] que relatava qu'en [[1543]] [[Blasco de Garay]], oficièr de la [[marina espanhòla]] jol comandament de [[Carles V del Sacre Empèri Romanogermanic|Carles V]], assajètassagèt d'impulsar un [[vaissèl]] amb de rodasròdas de palas mogudas per una maquina de vapor.
 
En [[1601]], [[Giovanni Battista della Porta]] descriu un aparelh per elevar l'aiga pel mejan del fuòc, similarisimilar a aquel descrit per Eron mas emplegant la vapor per impulsar lo liquid e en [[1615]] Salomon de Caus descriu un aparelh fòrça semblant per far foncionar una font.
 
La primièra maquina foguèt inventada per [[Eduard Somerset]] en [[1663]], e de per sa descripcion, èra fòrça similariasimilara a la font de Claus. Malgrat aquò, Somerset dispausava pas del capital sufisent per produire e vendre sa maquina, e moriguèt dins la pauretat. La maquina de Somerset foguèt "patentada" per [[Thomas Savery]] en [[1698]].
 
A partir del sègle XVII totes los elements necessaris de la maquina de vapor ja avianèran estats inventats e mes en practica . Ara sonque mancava l'engenhaire que combinecombinèsse las coneissenças practicas e teoricas disponiblas per crear una maquina que foguèsse capabla d'aprofechar lo poder de la vapor d'un biais economicaeconomic e aquò en defòra de [[Thomas Newcomen]], que, amb son assistent John Calley inventèt una nòva maquina en [[1705]] que sonèt ''maquina de vapor atmosfèricaatmosferica''.
James Watt proposètprepausèt de melhorar la maquina de Newcomen, en descobrir al long de sas experimentacions, que la vapor èra una reservaresèrva de calor fòrça pus elevada que l'[[aiga]] e comprenguèt qu'èra necessari de limitar totas las perdas de calor que se produsián dins la maquina de Newcomen, per demesir la consomacion de combustible, qu'èra un dels principals problemasproblèmas d'aquestas maquinas. De sos trabalhs sortiguèron una tièra de conclusions, que lo faguèron realizar una [[patent]] en 1769.
 
Inicialament los drechs de patent èran de [[James Watt]], e de John Roebuck, la persona que financavafinançava las sieunas experimentacions. Mas aprésaprès fòrça dificultats economicas, Roebuck decidiguèt de transmetre sos drechs de patent a Matthew Boulton, que maipus tard bastirà la firma “Boulton & Watt”, que metèt en practica las invencions de Watt. La primièra maquina amb condensador foguèt construïda en [[1774]] a Kinneil, pròche de Boroughstoness. Aquesta data es presa per fòrça istoriadors coma l'an de l'invencion de la maquina de vapor.
 
==Bibliografia==