Farmacia : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Pepetps (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 :
[[Imatge:Bowl hygeia.svg|thumb|right|Caducèu de la farmacia: Copa d'[[Igia]]]]
La '''Farmacia''', (del [[Grèc (lenga)|grèc]] φάρμακον, "medicament"), es la [[sciéncia]] e practica de la preparacion e dispensacion de produches farmaceutics. Lo concèpte de dispensacion es non solament la venta de medicaments, mas lo fach de los conéisser, aconselhar sus l'usatge corrècte d'aqueles e velhar pel benestar de quin pacient que siá davant lo medicament e la [[malautiá]]. La farmacia es un airal de la Matèria Medica, branca de la [[Sciéncia de la santat|sciéncia medica]] que s'ocupa de la procedéncia, natura, proprietats, e preparacion de [[medicament]]s.
 
Per farmacia se pòt tanben referir al luòc ont se preparan los produchs medicinals e lo luòc ont se dispensen mas aquel es nomenat '''oficina de farmacia''' per distinguir lo concèpte de sciéncia amb lo concèpte de luòc.
 
Los [[farmaceuticfarmacian]]s partejan amb los [[quimicquimista]]s e los [[mètge]]s la responsabilitat de sintetisarsintetizar compostosde compausats organics amb valor terapeutica, e mai se lo farmaceuticfarmacian es l'unic capable de far aqueles compausats bonesbons per l'usatge curatiu. De mai, cada còp amb mai frequéncia se sollicita conselh a la comunitat de farmaceuticsfarmacians en matèria de [[salutsantat]] e [[igièneigièna]]. La Farmacia compren, en mai de las coneissenças sus medicaments, coneissenças suls efièches que pòtpòdon aver aqueles al còrs uman e las proprietats quimicas e biologicas del còrs ont agís amb ajuda de disciplinas de la meteissa farmacia o d'autres camps parions coma son la [[farmacologia]], [[farmacocinetica]], [[farmacodinamiafarmacodinamica]], [[toxicologia]] e [[quimia farmaceutica]].
 
{{Quimia (brancas)}}