Friedrich Nietzsche : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
m Bot: Lien AdQ pour sv:Friedrich Nietzsche
Linha 19 :
*La de la rason, representada per lo dieu [[Apollo]], simbèu de las formas, de la rason e de l'armonia.
 
La cultura occidentala se fondamenta subre la dissociacion d'aquestas doas valors e subre lo *sometiment de la vida a la rason. La causa d'aquesta dissociacion foguèt [[Socrates]], e dempuei Socrates, [[Grècia]] se presenta coma lo mond de la claretat, ont la rason trionfa subre leis instints. Sométer la vida a la rason es una error. La cultura occidentala, per aquò, es endecada dempuei son origina, per aver instaurat la racionalitat ''àa n'importe quel''quin prètz que siá. Aquesta error dogmatica se rosiga quand Platon inventèt l'espirit pur e l'idèa dau ben meteis. Per eliminar aquesta error de basa, cau criticar lo dogmatisme platonic dempuei totei leis ambits dins lei que se manifèsta: la [[morala]], la [[religion]] e la [[filosofia]].
*La morala occidentala es antinaturala, per qu'impausa de leis (vertuts) en contra deis instints primordiaus de la vida.
*La religion es alienanta; nais de la pòur d'òme e es un mecanisme de defensa que permet d'atribuïr lo destin pròpri a un èsser mai poderós: Dieu.