Whisky : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 14 :
* Lo mesclatge : Lo grist es puèi mesclat amb d'aiga cauda. Aquela aiga va bailar son tipe al whisky, en foncion dels terrens qu' a traversada, donant d'aròmas torbats, minerals o de tèrra de bruga.
Aquela operacion a per tòca de transformar l'[[amidon]] contengut dins lo malt en sucres fermentescibles jos l'accion d'[[enzim]]s. Se fa dins de grands baçins de fusta sonats « mash tun ». Lo produch d'aquel mescllatge es apelat « wort ».
* La fermentacion : LeLo molt sucrat aital obtengut es adicionat de [[levadura]]s e la [[fermentacion]] alcolica se produtz . Aqueste processus es parièr al de la fabricacion de la [[bièrra]] mas l'etapa seguenta es pròpria al whisky.
[[Image:2007_07_Glenfiddich_Alambics.jpg|thumb|right|250px| Sala dels alambics à Glenfiddich]]
* La distilacion :La bièrra aital obtenguda subís una dobla distilacion, que la tòca es de desseparar l'aiga de l'alcòl. Los whiskeys irlandeses subisson generalament una tripla distilacion e es çò meteis per d'unes scotchs. A la fin d'aquesta etapa, lo whisky es incolore e titra aperaquí 70°.
 
* L'envielhiment : Lo whisky es fin finala mes de vielhir en botas de [[casse]] , ja utilizadas lo mai sovent. Es pendent aquesta etapa que lo whisky se colora e prend d'aròmas especifics segon la fusta utilizada. Lo periòde d'envielhiment minimal d'un scotch es de 3 ans mas la màger part dels single malt vielhisson generalament entre 8 e 12 ans, d'unas botelhas de ''single cask'' van fins a passar 30 ans en barrica abans la mesa en botelha.
 
==Nòtas==
<references />