Whisky : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Mertyl (discussion | contribucions)
Mertyl (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 2 :
Lo '''Whisky''' (en [[escocés]] ''uisge-beatha''), or '''whiskey''' (en [[irlandés]] ''uisce beatha'' o ''fuisce'') es una bevenda alcolizada d'origina [[Irlanda|irlandesa]] o [[Escòcia|escocesa]] a basa d'[[òrdi]]. Existís actualament qualques destillariás dins un fum de païses mas la majoritat de la produccion es encara en [[Escòcia]], aqueste whisky es nomenat ''Scotch whisky'', ''Whisky d'[[Escòcia]]'' en occitan, segon una lei escocesa que certificada l'origina de la bevenda.
==Istòria==
La primièra traça escrita del whisky data de [[1405]] en Irlanda<ref>[http://www.theanswerbank.co.uk/Article2755.html | Who invented whisky - the Scots or the Irish? | accessdate = 2007-02-18 ]</ref>, que i èra distillat pels monges. Es tanben mencionat en Escòcia en [[1496]]<ref>[http://www.whisky.com/history.html | title = History of Scotch Whisky | accessdate = 2007-02-16 ]</ref>. Pasmens, se pensa que lo whisky èra ja conegut dempuèi qualques centenas d'annadas abans. Sabèm pas quora e ont lo whisky foguèt d'en primièr distillat e la produccion locala non documentada pendent aqueste periòd fa que l'identificacion de l'origina de la beguda es dificila. En mai, es possible que diferents grops descobriguèsson los processus de distillacion completament independament los uns dels autres.
 
D'unes cercaires pensan que los alcòls distillats foguèron d'en primièrs produches entre lo [[sègle VIII]] e lo [[sègle IX]] en [[Orient Mejan]]<ref>[http://www2.potsdam.edu/hansondj/Controversies/1114796842.html History of Alcohol and Drinking around the World]</ref> e que l'art de la distillacion foguèt portat en [[Irlanda]] e [[Grand Bretanha]] per los monges crestians. Es una legenda populara que [[Sant Patrici]] introduguèt la distillacion en Irlanda e Escòcia, mas i demorèt tròp lèu perque foguèsse possible. Es, pasmens, possible que lo processus de distillacion foguèsse descobèrt en Irlanda e dins las illas britanicas (independament o en precurssor de la distillacion [[Arabia]]) per de pageses coma un mejan d'utilizar lo demai de grans, après la segada.
| title = History of Alcohol and Drinking around the World
| accessdate = 2007-01-23
| author = David J. Hanson, Ph.D.
</ref> e que l'art de la distillacion foguèt portat en [[Irlanda]] e [[Grand Bretanha]] per los monges crestians. Es una legenda populara que [[Sant Patrici]] introduguèt la distillacion en Irlanda e Escòcia, mas i demorèt tròp lèu perque foguèsse possible. Es, pasmens, possible que lo processus de distillacion foguèsse descobèrt en Irlanda e dins las illas britanicas (independament o en precurssor de la distillacion [[Arabia]]) per de pageses coma un mejan d'utilizar lo demai de grans, après la segada.
 
==Nòtas==