Loxòr : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
TXiKiBoT (discussion | contribucions)
m robot Ajoute: hr:Luxor
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 6 :
[[Imatge:Templo de Luxor.jpg|thumb|right|180px|Temple de Loxòr: estatuas colossalas de Ramsés II]]
 
'''Loxòr''' (en [[arabi]]: '''الأقصر ''') es una vila del sud de la Nauta [[Egipte]] e la capitala del [[governorat]] d'[[Al Uqsur]], de populacion d'aperaquí 200. 000 personas. Coma luòc ont se situava abans la vila de [[Tèbas]] de l'ancian Egipte, Loxòr es estada descricha frequentament coma lo "musèu a l'aire liure mai grand del mond", las ruinas dels complèxes temple a [[Karnak]] e [[Luxor Temple|Luxor]] standing a l'interior de la vila modèrna. Immediatament en direccion opausada, en passar lo [[Nil]], son los monuments, temples e tombas de la [[Necropòli tebana|Necropòli]] de la Riba Oèst, que compren la [[Val dels Reis]] e la [[Val de las Reinas]]. De milierats de toristas internacionals arriban cada annada per tal de visitar aqueles monuments e sa venguda representa una part importanta de las fonts economicas de la vila modèrna. En consequéncia, Loxòr representa una basa excellenta per visitar lo [[Naut Egipte]], e es una destinacion populara per las vacanças, a l'encòp interessanta de per se o tanben coma ponch de partida o d'arribada d'una passejada sul Nil.
 
==Istòria==
Linha 20 :
Fa pas gaire foguèt bastit un pont, qualques quilomètres mai amont de la vila de Loxòr, pr'amor de ligar la Riba Èst a la Riba Oèst.
 
Pasmens tradicionalament, las traversadas del flum èran estadas reservadas a d'unes servicis de ferry. Lo que se sona popularament lo 'ferry local' contunha de foncionar a partir d'un pinchponch d'embarcament del costat opausat al Temple de Loxòr. En anar d'un costat e de l'autre, las [[feloca]]s seguisson la riba èst de Nil tota la jornada, e fornisson un viatge economic e agradiu cap a l'autre costat.
 
Per çò qu'es de poder viatjar en seguir lo Nil, existís un servici ferroviari que fonciona dos còps per jorn. Se pòt viatjar en tren (de matin o de nuèch) a partir de la gara situada a aperaquí 1.500 mètres1500 m del Temple de Loxòr. Aquesta linha establís de ligams entre qualques destinacions principalas, coma Lo Caire al nòrd e [[Asoan]] al sud.
 
==Sits a visitar del Loxòr modèrn==