Barjòus : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Caesaraix (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 7 :
'''Barjòu''' (''Barjols'' en [[francés]]) es una comuna d'[[Occitània]], en [[Provença]], situada dins lo departament de [[Var (departament)|Var]].
 
Barjòu a recebut coma escais ''Lo Tivoli provençau'': la vila es celèbra per sei quaranta fònts, ansine quemai sei nombrosasnombrosei sòrgas e ribièras. <br/>
 
==Istòria==
Au [[sègle XIX]], Barjòu devenguèt una importanta vila dau cuercuèr amb 24 tanariás e 19 molins ade tan, 3 papeteriáspapetariás, una blancariá e una fabrica de cartas aper jogar. <br/>
En [[1851]], après lo [[Còp d'Estat]] dau [[2 de decembre]] fach per lo futur [[Napoleon III]], Martin Ferdinand, dich "Bidoret", volèntvolent rejonherrejónher leis insurgents de Barjòu rassemblats a [[Tortor]], foguèt fusilhat dos còps. Diferents monuments foguèron erigits en son honoronor, principalament a Barjòu, as [[Aups (comuna)|Aups]] e a [[Sant Maissemin de la Santa Bauma|Sant Maissemin]].
 
==La Fèsta dei tripetas==
Cada annada, a una data pròcha de la Sant Macèu, patron dau vilatge (lo [[17 de genièr]]), a luòc la fèsta dei tripetas. Durant la ceremonia, un buòu es manjat per leis abitants. La dança dei tripetas a luòc a la glèisa e fa sautejar lei participants, coma pendantpendent lei passacarrieras au son dei tamborins e de la petaradapetarrada deis arcabusas. Es una dei fèstas maipus conegudas de Provença.
 
==Demografia==