Magdalenian : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cornelhac1 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Cornelhac1 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 2 :
Lo '''Magdalenian''' es una [[cultura]] e una [[indústria]] litica desvolopadas al long del [[Paleolitic]] Superior. Lo Magdalenian s'estendèt per [[França]], [[Soïssa]], [[Espanha]] e [[Alemanha]], fa {{formatnum:15000}} e perdurèt fins a fa 9000. Se devisa en Magdalenian inferior e superior, caduna al sòn torn sosdevisada en tres estadis (I, II e III). En [[Anglatèrra]] existiguèt una cultura parallela a la fin del Magdalenian, apelada Creswillian. Dins la [[Peninsula Iberica]], l'òbra magdalenian pus famosa es dins la [[balma d'Altamira]].
 
Pòt se considerar la primièra civilizacion europèa occidentala, pr'amor que a causa d'un aument demografic, s'estendèt practicament per tot lo continent europèu. Lo besonh de [[matèria]]s primières liticas de qualitat bona es la causa principala del desplaçament dels grops. Las oscillacions caudas e fredas, umidas e secas aguèron una influéncia granda autant sus la fauna coma sus la flòra. A las epòcas temperadas, predominan los [[caval]]s, los bòsques de fuelhafuèlha caduca e los prats grands de gramínias, mentre que a las epòcas pus fredas, l'[[espècia (biologia)|espècia]] representativa es lo rangièr e se produtz una disminucion dels bòsques en benefici dels prats. Enterravan lors mòrts, mas i a paucas sepulturas conegudas. Se son trapats de campaments grands de cabanas a l'aire liure.
 
Foguèt una cultura de caçaires. La basa economica èra la caça del [[caval]], mentre qu'en Euròpa de l'èst èra la del [[mamot]]. Sorgís un profitament complèt de las [[espècia (biologia)|espècias]] animalas. Lo tipe uman d'aqueste periòde es l'[[òme de Cròsmanhon]] o ''homo sapiens sapiens''.