Comtat de Niça : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Sovenhic (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 15 :
 
==Geografia==
Lo territòri de la Comtat de Niça correspònde mai ò mens a l'actual arrondimentarredoniment de Niça en lo departament dei Alps Maritims. La màger part de la Comtat es montanhoa e la part mediterranèa s'espandisse sus un trentenau de quilomètres.
 
La vila de Niça es totjorn estada la vila principala de la Comtat.
Linha 54 :
==Istòria==
[[Fichièr:Italia 1843-fr.png|vinheta|Mapa d'Itàlia en lo 1843]]
A l'inici èra una part de l'ancian comtat de [[Provença]], pi a partir dau [[1388]], foguèt una partida dau [[ducat de Savòia]] (que venguèt lo [[reiaume de Sardenha]] en lo [[1720]]). Pilhèt lo nom de ''ContèaComtat de Niça'' a una data indeterminada après la dedicion a Savòia. Foguèt pi annexat a l'[[estat francés]] en lo [[1860]].
 
 
Despí aquò, forma l'[[arrondiment de Niça]] qu'es la màger part dau despartament dei [[Aups Maritims|Alpas Maritimi]], totun si garda lo nom de '''Contèa de Nissa''' per designar aquela region culturala e istorica que la sieu personalitat es tot plen fòrta.
 
Despí aquò, forma l'[[arrondiment de Niça|arredoniment de Niça]] qu'es la màger part dau despartamentdepartament dei [[Aups Maritims|AlpasAlps MaritimiMaritims]], totun si garda lo nom de '''ContèaComtat de Nissa'Niça'' per designar aquela region culturala e istorica que la sieu personalitat es tot plen fòrta.
 
Istoricament, lo Principat de [[Mónegue]] es enclavat dins lo Comtat de Niça mas non nenne'n fa partida. La vila de [[Menton (vila)|Menton]], embau [[País Mentonasc]], faïan partida dau Principat de Mónegue (fins en lo [[1861]], quora foguèron restacats a l'estat francés).
== Cultura ==
 
=== BandièraBandiera e blason ===
[[Fichièr:Arms of Nice.svg|vinheta|171x171px|Blason de la Contèa]]
Lo drapeudrapèu de la ContèaComtat correspoandecorrespònde ai armas descrichi ensinda en francés : « D'argent à l'aigle couronnée de gueules au vol abaissé, empiétant une montagne de trois coupeaux de sable issant d'une mer d'azur mouvant de la pointe et ondée d'argent ».
 
 
En la sieu ''Notice historique sur les blasons des anciennes provinces de France'' (1941), Jacques Meurgey, en sotalinhant que la Contèa non a jamai possedit d'armas especifiqui, atribuïa aqueli de la Vila de Niça a tot lo país.
 
En la sieu ''Notice historique sur les blasons des anciennes provinces de France'' (1941), Jacques Meurgey, en sotalinhantsoslinhant que la ContèaComtat non a jamai possedit d'armas especifiqui, atribuïa aqueli de la Vila de Niça a tot lo país.
 
L'ajontaapondeson de la mar es pluspus recenta.
 
==Galaria==
Linha 81 :
</gallery>
 
== FindaVejatz veirefinda ==
=== Bibliografia ===
BARELLI Herve [Hervé], ROCCA Rogier [Roger] (1995) ''Histoire de l'identité niçoise'', Niça: Serre
Linha 89 :
 
=== Ligams extèrnes ===
* {{en}} {{fr}} (oc) [http://mtcn.free.fr/ Danças e musicas tradicionali de la ContèaComtat de NissaNiça e dau « Miegjorn »]
 
{{RegOc}}