Familha (parentèla) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Argenç (discussion | contribucions)
Argenç (discussion | contribucions)
Linha 41 :
Lo maridatge a per foncion fondamentala de liar dos linhatges ò doas familhas qu'an pas de liames. Dins la màger dei societats, es la frema qu'assegura la liason entre aquelei doas familhas ò aquelei dos linhatges. Tèn lo ròtle de liame sociau que recampa dins una meteissa societat lei linhatges diferents. Pòu alora èsser l'objècte de cambis, d'una maniera quasi identica a la moneda dins lei rapòrts economics. Cambiar de fremas permet d'entretenir de rapòrts sociaus coma cambiar de sòus permet de mantenir de relacions economicas. Dins mai d'una region, un cambi de fremas pòu egalament èsser compensat per un cambi de bens.
 
Dins aquelei societats, lo ròtle de la frema es donc liat a l'exogamia. L'òme es obligat de trobar una companha dins un linhatge exterior per establir de rapòrts amb d'autrei linhatges. Aquò permet tanben de respòndre au tabó de l'incèste. D'efiech, l'[[exogamia]] permet pas totjorn de protegir leis èssers umans còntra lei problemas causats per la consanguinitat. En revènge, permet d'establir de liames de solidaritat amb au mens un autre linhatge.
 
Per resòuvre la question de l'incèste, mai d'una societat a adoptat de lèis qu'enebisson estrictament lo maridatge entre membre d'un meteis linhatge. En revènge, aquò empacha pas l'existéncia de [[maridatge|maridatges]] « recomandats » amb de membres dau clan. Lo cas pus conegut pertòca lo maridatge entre [[cosin|cosins crosats]] qu'es frequent dins mai d'una societat. Dins d'autrei societats, a la mòrt dau conjunt, lo subrevivent esposa lo [[fraire]] ò la [[sòrre]] de son conjunt defuntat. Aquò permet de mantenir lei liames entre lei linhatges.
 
=== La natura deis espós ===