Mongolia : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Balisa : Liens d’homonymie
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 62 :
== Geografia ==
La geografia de Mongolia es variada, amb lo [[desèrt de Gòbi]] al sud e de regions montanhosas fredas al nòrd e a l'oèst. Una granda part de Mongolia se compausa de l'[[estepa ]] erbosa mongola-mancho, amb de zonas boscadas representant 11,2 % de la superfícia totala de las tèrras, un percentatge pus enauçat qu'[[Irlanda]] (10 %). L'ensemble de Mongolia es considerat coma fasent partit del [[replanat mongòl]]. Le punt culminant de Mongolia est le pic Khüiten dins lo massís de Tavan bogd a l'extrèm oèst a 4374 m. Lo bacin del lac Uvs, partetjat amb la Republica de Tuva en [[Russia]], es un site natural del patrimòni mondial.
===Clima===
Mongolia es coneguda jol nom de "Tèrra del cèl blau eternal" o "País del cèl blau" ( mongòl : "Mönkh khökh tengeriin oron") amor que compta mai de 250 jorns de solelh per an.
 
La màger part del país es cauda en estiu e extremament freda en ivèrn, las mejanas de genièr casent fins a -30 ° C. Un vast front d'aire fred arriva de [[Siberia]] en ivèrn e s'amolona dins las vals fluvialas e los bacns bas en provocant de temperaturas fòrça fredas mentre que las pendas de las montanhas son fòrça pus caudas en rason dels efièches de l'inversion de temperatura (la temperatura aumenta amb l'altitud).
 
== Istòria ==