Mièja vida : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 :
La '''mièja vida''' es lo temps qu'utiliza una substància ([[molecula]], [[medicament]] o autre) per perdre la mitat de son activitat farmacologica o fisoiologica. Emplegada per extension dins lo domèni de la [[radioactivitat]], la mièja vida, tanben nomenada periòde radioactiu, es lo temps al tèrme de que la mitat dels nuclèus radioactius d'una font se son desintegrats.
 
Lo tèrme mièja vida significa pas que doas mièja vidas correspondon a la vida complèta del produch. La mièja vida es en fach la [[Mediana (estatisticas)|mediana]] de la durada de vida d'un produch, es a dire la durada en dejós de que demòra mai de 50 % del produch, e al delà de que demòra mens de 50 %. En biologia o bioquimia, la mièja vida es a vegada notada ''L''{{ind|50}} o ''B''{{ind|50}} (durada de vida d'esperança 50 %). La semividamièja vida es diferenta de la [[durada de vida mejana]].
 
La semivida se mesura en segondas (s). Las semividas superioras a 1 000&nbsp;s son sovent donnadas en oras (h), jorns (j), annadas (a) o multiples d'annadas (il s'agís alara, levat mencion contrària, de l'[[annada juliana]]<span></span>: 1&nbsp;a = 365,25&nbsp;j = 31 557 600&nbsp;s exactament).