La Rochela : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 26 :
}}
'''La Rochèla''' (en [[Peitavin-sentongés|peitavin]] ''La Rochéle'', en francés ''La Rochelle'') es la [[prefectura]] dau departament de la [[Charanta Maritima]] dins la region de {{NovAq}}. Es maitot la capitala de la província istorica de l'[[Aunis]].
La Rochela es la comuna la mai poblada dau departament, davant [[Sentas]], [[Ròchafòrt (Charanta Maritima)|Ròchafòrt]] e [[Roian]]. Sos abitants s'apelen los Rochelés'''rochelés''' e las Rochelesas'''rochelesas'''.
 
Situada au bòrd de l’[[ocean Atlantic]], au large dau ''pertús d'Antioche'', e protejada daus vents per la « barriera » de las islas de [[Illa de Re|Re]], d'[[Illa d'Oleron|Oleron]] e la d'[[Illa d'Aix|Aix]]. La vila es un complexe portuari important dempuei lo segle XII. Ela conserva mai que mai son titre de « Pòrta oceana » per la presencia de sos tres pòrts (de pescha, de comerci e de plasencia). Ciutat milenaria, richa d'un patrimòni istoric e vilaud, La Rochèla es üei venguda la pus importanta vila entre l'estuari de la Lèger e l’estuari de la Gironda. Sas activitats vilaudas son multiplas e plan diferenciadas. Son universitat e l'activitat toristica venen renforçar son dinamisme locau e fòra de las frontieras regionalas.