Osmòsi : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
mCap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 1 :
[[File:Osmòsi.png|thumb|Esquèma generau dau fenomèn d'osmòsi.]]
 
L’'''osmòsi''' es un fenomèn de difusion de la [[matèria]] qu'apareis quand de [[molecula]]s de [[solvent]] passan una membranemembrana semipermeabla desseparant doas solucions que sei concentracions d'un còrs dissòut donadadonat son diferentas. Lo transferiment de solvent se fa alora de la solucion mens concentrada vèrs la solucion pus concentrada.
 
Mencionat per lo premier còp en [[1748]] per l'abat [[Jean Antoine Nollet|Nollet]], aqueu fenomèn foguèt estudiat dins lo corrent dau sègle XIX. Entre [[1827]] e [[1832]], [[René Dutrochet]] menèt una tiera d'[[experiéncia]]s que li permetèron de definir una partida dau vocabulari. Lei progrès dins la fabricacion de membranesmembranas semipermeablas favorizèron son estudi e, en [[1886]], [[Jacobus Henricus van 't Hoff]] apliquèt lei lèis de la [[termodinamica]] a l'osmòsi. Establiguèt una lèi similara a aquela dei [[gas perfèct]]s e recebèt lo [[Prèmi Nobel de Quimia]] per sei trabalhs en [[1901]]. Puei, au començament dau sègle XX, l'efèctleis efiechs de la membrana e leidei caracteristicas de permeabilitat de divèrsei materiaus foguèron mesurats per A. Crum Brown, H. N. Morse e J. C. W. Frazer.
 
Aquelei trabalhs foguèron importants per lo desvolopament de la [[fisiologia]] que dèu sovent estudiar lei transferiments de [[matèria]] a travèrs de membranas semipermeablas d'origina [[cellula (biologia)|cellulària]]. En [[industria]], permetèron tanben l'invencion e lo melhorament de procès de purificacion de substàncias quimicas.