Energia renovelabla : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 59 :
 
=== Principi generau ===
 
Lei flux liats ai circulacions de l'[[aiga]] ò de l'[[aire]] [[Tèrra|terrèstre]] se caracterizan per la mesa en movement de [[massa]]s importantas de [[fluid]]. Gràcias a de dispositius adaptats, es possible de captar una partida de l'[[energia cinetica]] d'aqueu desplaçament per l'utilizar dirèctament ([[molin d'aiga]], [[molin de vent]]... etc.) ò per la convertir en [[energia electrica]] gràcias a una [[turbina]].
 
=== Energia idraulica ===
 
{{veire|Energia idraulica}}
 
L'[[energia idraulica]] utiliza l'[[energia cinetica]] d'una massa d'[[aiga]] en movement. Relativament anciana, es uei utilizada per la produccion d'[[electricitat]] dins una [[centrala idroelectrica]]. Lo corrent d'aiga esplechat pòu èsser naturau ([[fluvi]], [[marèia]], [[cascada]]... etc.) ò artificiau. Dins aqueu segond cas, son generalament bastits una [[restanca]] e una canalizacion que permet d'alimentar una turbina situada en còntrabàs. Es tanben possible de cavar un [[canau]] per simular lo debit d'un riu. Lei [[turbina]]s utilizadas varian segon l'autor de la casuda d'aiga.
 
Lei [[centrala idroelectrica|centralas idroelectricas]] son un element important de la produccion d'[[electricitat]] dins lei país que dispausan d'una [[geografia]] e d'un [[clima]] favorables a sa construccion. D'efiech, lo procès es simple, son còst es feble e autoriza una certana soplesa. L'usina pòu ansin servir per assegurar la produccion de basa ò per completar la produccion quand un besonh es observat. Pasmens, la bastida de restancas a un còst financier e environamentau non negligibles (destruccion d'una vau, efiechs sus lo debit, blocatge deis alluvions druds, obstacle per lei migracions de peis... etc.).
 
=== Energia eoliana ===