James Clerk Maxwell : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 44 :
 
==== Electromagnetisme ====
 
{{veire|Eqüacions de Maxwell}}
 
L'estudi de l'[[electricitat]] representa la màger part de l'òbra [[sciéncia|scientifica]] de Maxwell. D'efiech, perseguiguèt lei trabalhs de [[Michael Faraday]] e d'[[André-Marie Ampère]] per obtenir un ensemble de 20 [[eqüacion diferenciala|eqüacions diferencialas]] amb 20 variablas que foguèron pauc a pauc reduchas a 4. Lo resultat finau d'aquelei trabalhs es un ensemble de quatre eqüacions que son dichas [[eqüacions de Maxwell]]. Fòrça importantas, permèton de descriure lo comportament e lei relacions dau camp [[electromagnetisme|electromagnetic]] e son interaccion amb la [[matèria]] :
* l'[[eqüacion de Maxwell-Gauss]] depinta la generacion d'un [[camp electric]] per de cargas electricas.
* l'[[eqüacion de Maxwell-flux]] descriu la generacion d'un [[camp magnetic]]. En particular, permet de precisar l'inexisténcia d'un monopòl magnetic.
* l'[[eqüacion de Maxwell-Faraday]] descriu la formacion d'un [[camp electric]] entraïnada per la variacion d'un [[camp magnetic]].
* l'[[eqüacion de Maxwell-Ampère]] depinta lei dos mòdes de formacion d'un [[camp magnetic]] : siá per de [[corrent electric|corrents electrics]] siá per la variacion d'un [[camp electric]].
 
==== Teoria cinetica e termodinamica ====